събота, 24 юни 2017 г.

До връх Острич в Тетевенския балкан

Пътувайки из България могат да се открият много кътчета, носещи неподозирана красота и очарование, които по магнетичен начин те очароват. Безброй са тези, които будят интерес, любопитство, но малко са тези, които остават в сърцето ти завинаги. В сърцето ми остана завинаги Тетевенският Балкан, с неговите уникално красиви места и забележителности. Едно от тези места е връх Острич, висок e едва 1069 м, но уникален с конусовидната си форма, от където идва и името му. 

Връх Острич




Как се стига до върха?

До върха има изградена екопътека, която тръгва от с. Бабинци. Започва до училището в началото на селото, след което следва стръмно изкачване до върха, където се намира  и параклиса "Покров Богородичен". Ключът за параклиса е в кмета на селото, а къщата на кмета е точно срещу училището. 
И такаа, след Тетевен поехме към с. Бабинци по криволичещ между хълмовете път, от който се открива прекрасна панорама към чудни планински възвишения. Намерихме къщата на кмета, взехме ключа за параклиса и тръгнахме по пътеката край училището (има и табела).

Началото на пътеката към върха

Пътеката минава през една ливада, първоначално не е стръмна, стига се до красиви полянки в подножието на върха. От тук започва стръмното изкачване до върха, като пътеката се вие в прохладната гора.



Към върха


Към връх Острич
От училището, през ливадата и накрая през гората за 20-25 минути се излиза на върха. Гледката, която се открива от там е невероятно красива, а от площадката край параклиса има прекрасна панорамна гледка към Тетевен, върховете на Балкана, рида Стенето, връх Вежен и много други.

Поглед от високото към Тетевен

Постояхме доста на върха, запалихме свещи в параклиса, наслаждавахме се на уникалните гледки. Вижте и вие видеото, което нямаше как да не направя - На връх Острич.

Легендата
Мястото на параклиса е специално. Местните хора казват, че върхът прилича на вулкан, а според легендата Богородица се явила в съня на местен човек и му казала, че трябва да затиснат гърлото на вулкана с най-тежкото – греховете на хората. Стреснат от съня си, той споделил това със свещеник, който предложил да се отслужи молебен на върха, за да се умилостиви злото и да се предпазят хората от беди. Жителите решили да занесат на върха камъни от река Вит, да направят грамада, с която да затиснат греховете си. Години наред жените от Тетевен носели до върха речни камъни - всяка година, в началото на есента, през октомври, те поемали към върха и носели в цедилата си по един речен камък. 

Параклиса "Покров Богородичен"

През 2005 г.,  местен заможен човек, почитайки традицията дарил средства и на мястото на стария кръст, на самия връх Острич построили параклис "Покров Богородичен", на площ едва 30 кв. м. Параклисът е построен за няколко месеца, идеята била да бъде постоянно отворен, но сега се заключва, защото е разбиван няколко пъти, заради парите, които се оставят за свещите. Мястото е посещавано от много туристи и въпреки, че е трудно достъпно, в този параклис са правени кръщенета и венчавки. Празникът на храма се чества всяка година на 1 октомври, когато хората от селото и техните гости се изкачват до върха. 

Село Бабинци

Село Бабинци се намира над Тетевен, на около 1000 метра надморска височина, заобиколено от върховете Трескавец, Острич, Червен и Висок. Местността е изключително красива, карстова, в района има много пещери и скални образувания. 

Селото е малко, хората се занимават със земеделие и животновъдство, но има и млади хора, които изкарват с това прехраната си. Сградата на училището, строено през 1949 г. е добре поддържана, има дворче с хубава градинка. Бабинци е едно от малкото села в региона, където има детска градина.

Много спокойно, истинско, живописно, незабравимо бе изкачването на връх Острич, а красотата и аромата на разцъфналите цветя и билки допълниха прекрасната картина. Ако решите да си подарите незабравими преживявания в Тетевенския балкан, не пропускайте да изкачите връх Острич - мястото истински ще ви очарова!




1 коментар: