понеделник, 6 ноември 2017 г.

Шест живописни места и събития край Тетевен

Пътувайки из България могат да се открият много кътчета, носещи неподозирана красота и очарование, които по магнетичен начин те очароват. Безброй са тези, които будят интерес, любопитство, но малко са тези, които остават в сърцето ти завинаги. В сърцето ми остана завинаги Тетевенският Балкан, с неговите уникално красиви места и забележителности. 
Тетевен е красив планински град, разположен в подножието на няколко старопланински върхове - Трескавец, Червен, Вежен, Острич и Петрахиля. Живописната река Вит минава през града, а природата в района е наистина впечатляваща. Тетевенският край е известен и с уникални пещери, величествени водопади и вековни гори, които пазят тайните на Балкана. Тетевен е в своя разцвет през 16-17 век, когато търговията процъфтявала, а градът и неговите жители се увеличавали. По онова време са се развивали 27 вида занаяти, тетевенските търговци кръстосвали Европа и Азия, а градът е бил известен като „Алтън Тетевен“ (Златният Тетевен).

Много красиви места и интересни истории могат да се научат в този край, в тази статия ще Ви разкажа за шест от тях, които си струва да посетите. Ако искате да прочетете цялата статия за съответната дестинация можете да следвате линка от заглавието.




Град Тетевен се намира на 120 километра от София и на около 74 километра от Ловеч.. Тетевенският край е бил населен още от древни времена, а първите предметни доказателства за това датират от II – IV век.

Boдoпaд Cĸoĸa ce нaмиpa в околностите на град Teтeвeн, а екопътеката до него е с дължина около 3км. Разстоянието може да се измине пеша, тръгвайки от моста срещу площада в центъра на града, после покрай градския пазар и квартал "Козница", следвайки указателните табели.

Връх Острич е висок едва 1069 м, но уникален с конусовидната си форма, от където идва и името му. До върха има изградена екопътека, която тръгва от с. Бабинци: започва до училището в началото на селото, след което следва стръмно изкачване до върха, където се намира  и параклиса "Покров Богородичен".

Гложенският манастир "Св. Георги" е един от най-красивите и интересни старопланински манастири, защото за разлика от останалите той не е скрит в планината, а е разположен на висока каменна тераса, ограден от стръмни и отвесни скали. Видян от далеч той сякаш е кацнал като величествен феодален замък на отвесна скала, която се издига високо над цялата околност. Понастоящем той е постоянно действащ мъжки манастир, обявен за паметник на културата.



Вежен е един от големите планински масиви в Стара планина, внушаваш истинско величие, а едноименният връх е висок 2198м и е седми по височина сред старопланинските ни върхове. Заслужава си да стъпиш на него, защото от там се открива прекрасна панорама и гледки към централното било на Стара планина, а в района на Вежен се намира единственият по-голям горски масив от бяла мура.



Празника на тетевенската саламура се организира за втора поредна година и тъй като миналата година не успяхме да го посетим, ето ни в Тетевен. Още с пристигането в центъра на града ни посрещнаха вкусни аромати на копър, чесън, печени домати, чушки и риба, обгърнати с лек пушек на дърва за казаните. Празничната суетня на многото хора: организатори и гости, народната музика и украсения площад допълваха картината на празника.

Има още толкова интересни места и събития в региона, за които се надявам, че ще имам шанса да ви разкажа в бъдеще. Истината обаче е, че на място нещата винаги изглеждат по-истински и вълнуващи, така че, стягайте багажа и поемайте към Тетевен и околностите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар