събота, 9 февруари 2013 г.

Беклемето, Виа Траяна и Троянският проход

Тръгнахме за Беклемето, подмамени от обилния сняг и слънчевото време. Местността Беклемето се намира на 20 км от гр. Троян, на най-високото място на Троянския проход, на 1590 м. надморска височина. Проходът свързва долината на река Бели Осъм на север с Карловската котловина при село Кърнаре на юг. Беклемето е наречено така заради стражевата кула, която охранявала Троянския проход по време на Османската империя (беклеме на турски означава „изчакайте“).

Снежна приказка на Беклемето




Проходът бил известен на траките още от първото хилядолетие преди Христа. След тях римляните изградили крайпътни станции и продължили да го използват при военни и търговски мисии. През Беклемето преминава древноримския път Виа Траяна, строен от император Траян, обхващащ десет пътни станции: от пътна станция Ескус при с. Гиген, Плевенско през станция Мелта край Ловеч, станция  Состра при с. Ломец, Троянско. През Беклемето пътят прехвърля Стара планина и достига до пътната станция Субрадице при село Христо Даново и оттам за Филипопол и Беломорието. На много места тук могат да се видят останки от пътя - път по който преди две хиляди години са вървели римските легиони. Според специалистите тук е най-добре запазената римска каменна настилка в цяла България, която можете да видите при липса на снежна покривка. 
На най-високата точка на прохода се намира паметник-арка, така наречения Чорапогащник (предполагам заради формата си), който увековечава подвига на руските войни по време на Руско-турската война през 1878 год. Паметникът представлява масивна структура от бетон с височината от 35 метра, а на нея чрез барелефи са изобразени български хайдути, както и руски войници.  Историята разказва, че през студения януари на 1878 г. тук се случва едно истинско чудо - руски отряд, ръководен от ген. Карцов и много активно подпомаган от местните жители, атакува и овладява добре укрепения от турците проход. Имало е огромен сняг, студа е бил жесток и въпреки неспирния огън на турските войници и напук на прогнозите, че Троянският проход е непревземаем през зимата, проходът е превзет.

Паметника-арка
Овладяването на Беклемето играе важна роля за крайната победа в Руско-турската освободителна война. От това героично събитие отпреди 125 години стои един белег - прорезът от сабя върху т. нар. Карцов бук, който се извисява непосредствено до ски-пистата. Преданието казва, че прорезът е направен от самия ген. Карцов в чест на победата. 


Веднага след като пристигнахме ние се отправихме към ски-гардероба, за да си вземем ски и шейни под наем. Трябваше да почакаме доста, защото желаещите хич не бяха малко. 


Огромните поляни и хълмове бяха изпълнени с туристи, скиори, деца с шейни и много приятна глъчка и хубаво настроение. Ние като скиори-аматьори не се качихме на голяма писта, а кротко си се спускахме в близост до хотел „Сима“. На следващия ден направихме дълга разходка  в околността и така заредени с хубави емоции си тръгнахме с отлични впечатления от това място – там, горе усещах как чистия въздух и тишината ми действат като вълшебно лекарство.
На разходка в околността

Интересна скулптура видяхме пред хотел Фландрия
Тук има множество хотели и почивни домове, които предлагат отлични условия за ваканция и почивка и през зимата и през лятото. На Беклемето има три ски писти с влекове, има ски училище, тук е и най-добрата писта за ски бягане и биатлон в страната. Местността Беклемето е част от Национален парк “Централен Балкан”, от тук тръгват удобни за зимни и летни преходи маршрути до хижите Дерменка, Добрила, Амбарица, Козя стена, Хайдушка песен, Ехо, Чучул, връх Вежен и др.
Ако сте привлечени от природата ни, на Беклемето ще ви хареса и ще ви зареди с чудни емоции, независимо през кой сезон решите да го посетите. 

Карта на хижите и местностите в района, които можете да посетите

Няма коментари:

Публикуване на коментар