петък, 15 април 2016 г.

12 интересни и малко познати места в България

В България има толкова много интересни и красиви места, които си заслужава да бъдат посетени - част от тях са популярни и отдавна са в маршрутите на запалените туристи, но други са почти непознати. В тази статия ще ви представя 12 от тези непознати места, които със своята история, хора, природа и забележителности те карат искрено да им се възхитиш.

1. Ковачевското кале

Ковачевското кале

Ковачевското кале е римска крепост, която се намира на 6 км преди гр. Попово, в непосредствена близост до пътя Попово – Бяла. В калето сега могат да се видят възстановени крепостни стени, мостчета, оръдия - лично аз не бях виждала на живо такива големи старинни оръдия и ми беше доста интересно. Можете да видите и военни обсадни кули, тарани за разбиване на вратиq стени и други макети на средновековни оръдия и предмети. Една от важните функции на калето в миналото е била на зърнено хранилище, което е охранявало и отговаряло за земеделската продукция от региона. Сега възстановеният комплекс включва информационен център, атракциони на открито, амфитеатрална сцена. Хубаво място, което ще ви накара да се върнете назад във времето и да се потопите в атмосферата на една отминала епоха.
Повече информация:ТУК.

2. Зелениковския манастир

Зелениковският манастир “Свети Йоан Кръстител” се намира в местността Зелениковец близо до Троянския манастир и с. Черни Осъм. По пътя към манастира, който е маркиран има страхотни гледки към близките върхове Голям Купен и Амбарица. Зелениковския манастир е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений, но е опожарен скоро след това, а през 1913 г. манастирът е възстановен в сегашния си вид. Освен църква сега има и няколко жилищни сгради, в които и до ден днешен няма ток, вода и интернет, но има добри условия за нощувка. Мястото е много живописно и би се харесало на всички, които обичат разходките на открито и красивата ни природа. 
Повече информация:ТУК.

3. Село Костенковци, Габровско 

Село Костенковци

Село Костенковци е сгушено в малка долина между хълмовете на Стара планина, на 14 км от Габрово и на 11 км от Дряново,  а от прозорците на всяка къща в Костенковци се открива чудесна гледка към планината. Склонът, на който е разположено селото е изцяло обърнат на юг, а околните хълмове са обрасли с красиви  широколистни гори. За произхода на селото се смята, че е образувано от преселили се търновски богаташи след падането ни под османско владичество. Има легенда за болярина Константин, дал и името на селото, но има и друга легенда - че първият заселник бил някой си Коста, който се установил тук заедно с трима си сина. Любопитното е, че в това село никога не е имало църква, а ритуали са се извършвали на каменни кръстове и каменни плочи в една местност недалеч от селото: Черковища,  под дъбови и букови дървета. В селото има възстановени къщи, които предлагат отлични условия за престой на туристите, където можете да отседнете.
Повече информация:ТУК.

4. Старо Стефаново, Ловешко 

Село Старо Стефаново

Старо Стефаново е един  от малко известните архитектурни резервати в България за разлика от Боженци, Лещен, Ковачевица, макар че и четирите села са обявени за такива още през 1982 г. Резерватът включва около 110 паметника на културата от началото и средата на 19 век. Селото се намира между Ловеч и Троян, само на 5 км от главния път за Велико Търново и Варна и притежава едно уникално богатство – своите стари къщи, запазени във времето. Местната църква „Рождество на Пресвета Богородица” е построена в периода 1880–1882 г. в двора на Иванаки Йонков - Кюркчията, един от ръководителите на Велчовата завера. Красива е и селската чешма, строена от ловешкия майстор Марин Христов през 1830г. Чешмата била дар за селото от местния управител Хаджи Ибрям. Чешмата по-късно е преустроена, пазена и съхранявана от местните хора, както и Поповото мостче, построено през 1836 г от същия майстор. И чешмата и мостчето са в списъка с паметниците на културата и културното наследство на Старо Стефаново.
Повече информация:ТУК.

5. Село Кошница, Дядова ряка и извора на река Арда

Крепостта Калето

Този маршрут се намира в района на Родопите, около град Смолян и включва крепостта Калето и село Кощница, село Могилица и Агушевите конаци, село Арда, родното място на Валя Балканска и накрая извора на река Арда и къща за гости „Дядова ряка“. Много красиви места, с интересна история, чудни легенди и едни добри, гостоприемни хора, които ще ви накарат да заобичате тези места.
Повече информация:ТУК.

6. Скита "Свети Никола" край село Орешак 

Малкият манастир/скит "Свети Никола" е подчинен на Троянския манастир и се  намира на около 1-2 километра от него, край село Орешак. Местоположението му е свързано с неговото предназначение - служел е за подслон и защита на монасите от османските набези и грабежи. На това място са се уединявали за писане и пътуващите светогорски монаси и книжовници. Тук е запазена малка костница на шуменския комита Велко, обичан от народа закрилник, починал от раните си през 1848 г., който е и ктитор на параклиса. От скромния надпис четем: „Велко комита от Шумен, починал тук от раните си в сражение с турците. 1808-1850 г.“. За съжаление сега мястото се нуждае от възстановяване, за тази цел е открита и дарителска кампания. 
Повече информация:ТУК.

7. Село Островче, Разградско

Ако пътувате по пътя Разград - Търговище няма как да не забележите табелите, насочващи към село Островче и едноименният СПА комплекс намиращ се в близост до него. Самото село се намира на 10 километра от Разград и е заобиколено от красиви гори, които са най-голямото му богатство. Смята се, че тези гори са последните останки от "Великата българска гора на Североизточна България" и поради тази причина са включени в програмата НАТУРА 2000. Името на селото идва от усилията на неговите първи жители: трудолюбиви преселници - балканджии от съседните села, които отвоюват от околната гора територия за ниви и мери. Така се е получил своеобразен остров сред вековната гора.  На около 500 м от селото се намира извора на река Бели Лом, която минава през Разград и се влива в река Дунав.
Повече информация:ТУК.

8.Табашката пещера 

Входа на Табашката пещера

Табашката пещера се намира в скалните брегове на река Осъм в град Ловеч. Предполага се, че името на пещерата е свързано с един от добре развитите занаяти в района по онова време - табашкият/кожарският. Близостта на реката, отглежданият в околностите добитък, наличието на кланица и висока употреба на кожени изделия от населението са благоприятствали развитието на този занаят. Пътеката, която води до пещерата на места е доста тясна, но е обезопасена със стоманени въжета, а гледките, които се откриват към отсрещния бряг на реката, къщите в кв. Вароша и хълма Стратеш са уникални.
Повече информация:ТУК.

9. Римската крепост Состра

Крепостта Состра

Состра е римска крепост, построена върху руините на тракийско селище. Тя се намира близо до село Ломец, на 12 км от Троян и на 28 км от Ловеч, в долината на река Осъм. Станция Состра е част от най-дългия римски път Ескус – Филипополис, строен от император Траян около 109 година с 10 пътни станции. На територията на крепостта има две кули, щаб на военната част, склад за жито, жилищни сгради, улици и др. Близо до крепостта, на място считано от местното население за свято, е открита и базилика. Станцията Состра е обслужвала държавната поща преди близо 2 хиляди години и е отговаряла на задължителни стандарти за римската империя - еднотипни крайпътните станции, които са обслужвали държавната поща на римската империя. Станцията е разполагала с няколко басейна с топла и със студена вода и подово отопление. Запазена е сложна система от канали и шлюзове, която е вкарвала в басейна директно вода от река Осъм.
Повече информация:ТУК.

10. Христовския водопад

Христовския водопад

Водопада ce нaмиpa в Eлeнcĸия бaлĸaн,  до мaxaлa Xpиcтoвци и ceлo Pyxoвци и е зaщитeн пpиpoдeн oбeĸт. Ако решите да пътувате натам трябва да стигнете дo ceлo Pyxoвци, което се намира на 8 км от гр. Елена. Дo вoдoпaдa се cтига пo cпeциaлнo изгpaдeнa eĸoпътeĸa, по която има и няколко ĸътчeтa зa сядане и приготвяне на храна. Така можете да си почивате и се насладите нa чyдните гледки и дa вдишвaтe oт cвeжия и пpoxлaдeн въздyx. Самият водопад е с височина около 9 м, а водата се разбива в скалите и oбpaзyвa безброй блестящи вoдни ĸaпчици. Мястото е подходящо и за къпане и плаж, защото има огромни камъни, насред реката, където може да си легне човек.
Повече информация:ТУК.

11.Село Гумощник, Троянско

Църквата "Свети Николай Летни", село Гумощник

Село Гумощник се намира в Троянския балкан, на 20 км от Троян и на 15 км от гр. Априлци. Край селото тече живописната река Видима, а самото място впечатлява с красива природа и богато историческо минало. Тук можете да се насладите на  разкриващите се чудни гледки към Стара планина, на чистия въздух, на предприемчивостта на местните хора и тяхната любов и уважение към корените им, историята, религията и образованието. Можете да посетите килийното училище и да поседнете на старите чинове, да видите калеми, мастилници , табелки с награди и наказания за учениците и др. В музея на селото можете да видите предмети, открити при археологически разкопки на тракийски могили край селото, много предмети от бита на местното   население - пафти, газеници, паралия, хурки, сърпове, паламарки и др. До килийното училище е красивата църква "Свети Николай Летни", построена през 1839 г., обявена за паметник на културата. В двора на църквата се намира и паметникът на загиналите жители от село Гумощник при потъване на кораба "Титаник". Впечатляваща е и подредената в читалището изложба на местния самоук художник Цанко Цанков.
Повече информация: ТУК.

12. Река Каменка, Скока и легендата за Крали Марко

Пещерата Скока

На 33 км от Ловеч и 28 км от Луковит се намира гр. Угърчин, който е разположен в северните части на Предбалкана, от двете страни на река Каменица /или както я наричат местните хора Каменка. В близост се намира и големият язовир Сопот, който се използва от любителите на каякинга. Между гр. Угърчин и с. Драгана, по поречието на живописна карстова долина на река Каменица се намира местността Скока, където могат да се видят останки от родови имения, както и две красиви пещери, които са лесно достъпни и в които живеят прилепи. От пещерите се откриват прекрасни гледки към хълмовете на Предбалкана, а край реката огромни, красиви камъни в причудливи форми ще ви накарат да се удивите на красотата на природата. На това място се твърди, че е скочил самият Крали Марко, а доказателство за това са очертанията в скалите на неговата цигулка и стъпките на коня му.
Повече информация: ТУК.

Сигурна съм, че този списък може да бъде допълнен с още прекрасни кътчета в нашата страна, които са малко известни, но си струва да бъдат посетени и популяризирани, защото са уникални, неповторими и очарователни по своему.

Няма коментари:

Публикуване на коментар