петък, 29 април 2016 г.

Еменският каньон и водопада Момин скок

Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, на 20 км западно от Велико Търново. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност през 1980 г. Каньонът e най-красив през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а околните хълмове са покрити със зеленина, билки и цветя.

Еменският каньон
Aко пътувате от София към Велико Търново лесно ще забележите отбивката вляво за село Балван. Преминавайки през село Балван, пътят продължава към село Емен – преминавате през центъра на селото, като на хълма над него започва екопътеката към водопада.

Началото на екопътеката

Тази екопътека е първата създадена в България и се нарича Негованска, по името на реката. Изградени са били мостове, стълби и други дървени конструкции, които няколко пъти са били ремонтирани, но за съжаление сега са в лошо състояние и не могат да се ползват.

Мостчетата, които сега не се ползват


Следвайки пътеката ще се озовете на чудно красиво място с поглед отгоре към каньона на река Негованка. Докъдето ти стига погледа са все скали и зеленина, но в прекрасна комбинация и интересни форми.

Каньона на река Негованка

Счита се, че отвесните скали отсреща са с височина около 80 метра, но според мен може и да са повече. Ако решите да посетите Еменския каньон и да тръгнете по този маршрут трябва да се приготвите за преход. Терена не труден, но на места има стръмни спускания и изкачвания, така че задължително си обуйте удобни обувки.

Скалите срещу екопътеката

Пътеката върви отгоре над каньона на реката, на места влиза в прохладна гора, после пак минава над каньона и така дава възможност да се полюбува човек на приказно красивите гледки на реката, отвесни скали край нея, прагове, вирове и скални форми.

Интересни скални форми покрай реката

След около час бодро ходене стигнахме до тесен, но здрав дървен мост, след който се озовахме на брега на красив вир, в който се излива водопада. Ще познаете, че водопада е наблизо и по шума на водата, а гледката, която се разкрива е направо невероятна.

След моста е водопада Момин скок


Самият водопад е висок около десетина метра, обграден от три страни с отвесни скали. Той носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите над водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги турци.

Водопад Момин скок

Преди нас, на това място вече имаше ранобудни туристи, които обикаляха скалите или си седяха и се любуваха на приказните гледки към вира и водопада. Приседнали на скалите ние също се опитвахме да запазим късче от тази красота в снимки, усещане от преживяното, спомен, звук. Общата дължина на цялата екопътеката е около километър и половина, като разстоянието на отиване и връщане може да се измине за около два часа. Красотата на скалите, които ще видите по пътя, живописните гледки към склоновете на каньона и река Негованка, близостта до природата, ще оставят у вас усещането за едно уникално преживяване. Местността е карстова и впечатляващо красива с великолепно запазена природа, една истинска, дива красота и изумителни, уникални творения на природата. След тази чудна разходка с удоволствие се отбихме в комплекс "Нигованка", намиращ се в центъра на село Емен, където пийнахме ароматно кафе и се полюбувахме на красиво поддържания двор.

Комплекс Нигованка
На тръгване от Емен видяхме групички от туристи по тесните селски улици, на които им предстоеше да открият красотата на Еменските водопади. А аз тайничко им завидях за хубавите емоции, които им предстоеше да преживеят...


3 коментара:

 1. благодаря за този разказ и блог изобщо,така без да съм ходила дори преживявам всичко,да не говорим за добрите идеи

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря много за хубавите думи.

   Изтриване
 2. Много красиво место! Ще го посетя!

  ОтговорИзтриване