петък, 29 април 2016 г.

Еменският каньон и водопада Момин скок

Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, на 20 км западно от Велико Търново. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност през 1980 г. Каньонът e най-красив през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а околните хълмове са покрити със зеленина, билки и цветя.

Еменският каньон




Aко пътувате от София към Велико Търново лесно ще забележите отбивката вляво за село Балван. Преминавайки през село Балван, пътят продължава към село Емен – преминавате през центъра на селото, като на хълма над него започва екопътеката към водопада.

Началото на екопътеката

Тази екопътека е първата създадена в България и се нарича Негованска, по името на реката. Изградени са били мостове, стълби и други дървени конструкции, които няколко пъти са били ремонтирани, но за съжаление сега са в лошо състояние и не могат да се ползват.

Мостчетата, които сега не се ползват


Следвайки пътеката ще се озовете на чудно красиво място с поглед отгоре към каньона на река Негованка. Докъдето ти стига погледа са все скали и зеленина, но в прекрасна комбинация и интересни форми.

Каньона на река Негованка

Счита се, че отвесните скали отсреща са с височина около 80 метра, но според мен може и да са повече. Ако решите да посетите Еменския каньон и да тръгнете по този маршрут трябва да се приготвите за преход. Терена не труден, но на места има стръмни спускания и изкачвания, така че задължително си обуйте удобни обувки.

Скалите срещу екопътеката

Пътеката върви отгоре над каньона на реката, на места влиза в прохладна гора, после пак минава над каньона и така дава възможност да се полюбува човек на приказно красивите гледки на реката, отвесни скали край нея, прагове, вирове и скални форми.

Интересни скални форми покрай реката

След около час бодро ходене стигнахме до тесен, но здрав дървен мост, след който се озовахме на брега на красив вир, в който се излива водопада. Ще познаете, че водопада е наблизо и по шума на водата, а гледката, която се разкрива е направо невероятна.

След моста е водопада Момин скок


Самият водопад е висок около десетина метра, обграден от три страни с отвесни скали. Той носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите над водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги турци.

Водопад Момин скок

Преди нас, на това място вече имаше ранобудни туристи, които обикаляха скалите или си седяха и се любуваха на приказните гледки към вира и водопада. Приседнали на скалите ние също се опитвахме да запазим късче от тази красота в снимки, усещане от преживяното, спомен, звук. 



Общата дължина на цялата екопътеката е около километър и половина, като разстоянието на отиване и връщане може да се измине за около два часа. Красотата на скалите, които ще видите по пътя, живописните гледки към склоновете на каньона и река Негованка, близостта до природата, ще оставят у вас усещането за едно уникално преживяване. 



Местността е карстова и впечатляващо красива с великолепно запазена природа, една истинска, дива красота и изумителни, уникални творения на природата. 



След тази чудна разходка с удоволствие се отбихме в комплекс "Нигованка", намиращ се в центъра на село Емен, където пийнахме ароматно кафе и се полюбувахме на красиво поддържания двор.

Комплекс Нигованка




На тръгване от Емен видяхме групички от туристи по тесните селски улици, на които им предстоеше да открият красотата на Еменските водопади. А аз тайничко им завидях за хубавите емоции, които им предстоеше да преживеят...


3 коментара:

  1. благодаря за този разказ и блог изобщо,така без да съм ходила дори преживявам всичко,да не говорим за добрите идеи

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво место! Ще го посетя!

    ОтговорИзтриване