неделя, 27 март 2016 г.

До Тетевен и околностите

Град Тетевен се намира на 120 километра от София и на около 74 километра от Ловеч, в планински район, в полите на Стара планина, а през града минава река Вит. Тетевенският край е бил населен още от древни времена, а първите предметни доказателства за това датират от II – IV век.

Тетевен


История
Според учените едни от първите обитатели на района са тракийското племе серди. От времето на траките са многобройните надгробни могили, а нумизматични находки доказват, че тук е имало и римско селище, има и следи от римски пътища и мостове, наблюдателници и др.

През града минава река Вит

Името Тетевен се споменава за пръв път в открит писмен материал от 1421 година. Смята се, че то произлиза от Тетьовия род, заселил се в този край и основал града, който в по-ранни писмени материали се среща под името Тетювен или Тетювене. Според други мнения името на града произлиза от думата „тетива“, тъй като градът е опънат като тетива на лък по протежението на река Вит. Нашата разходка започна от центъра на града и градския площад, който в неделната сутрин не беше много оживен.

Централната част на града

Тетевен е в разцвет през 16-17 век, когато търговията процъфтявала, а градът и неговите жители се увеличавали. По онова време са се развивали 27 вида занаяти, тетевенските търговци кръстосвали Европа и Азия, а градът е бил известен като „Алтън Тетевен“ (Златният Тетевен). През 1801 г. Тетевен е нападнат от кърджалии и почти напълно опустошен и изпепелен, като от 3000 къщи в града останали само четири. През 50-60-те години на 19 век градът успял да се възроди и става един от занаятчийските центрове на България. През този период се развиват много занаяти – абаджийство, кожухарство, резбарство. 

Сградата на първото класно училище, в което е основан тетевенския революционен комитет


През 1871 г. Васил Левски основава и в близкото до Тетевен село Гложене един от най-многочислените тайни революционни комитети. След обира при Арабаконак, в който основно участват членове на комитетите в Гложене и Орхание, членовете им са арестувани и изпратени в Диарбекир.


Къщата на братя Хаджииванови, заточеници в Диарбекир

Много тетевенци се включват в различни чети в борбата за освобождение, а днес в Тетевен могат да се видят множество четнически къщи, обявени за културни паметници.


По стръмни каменни стъпала се изкачихме до църквата "Всех светих", която е паметник на културата и се извисява над целия град. Построена е през 1830 година и впечатлява със своите размери, а двете й камбани са отлети в Москва. Иконите са богато украсени с дърворезба, а в двора на църквата се издига часовникова кула.

Църквата "Всех Светих"

Историческият музей в Тетевен е основан през 1911 год. тетевенеца Михал Койчев. До входа на музея е построен дом-паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани, а до входа на музея е поставена паметна плоча с имената им. В музея има три експозиции: Археология, Етнография и Възраждане, които представят историята на града и региона от Античността до Освобождението на България.

В памет на загиналите за свобода тетевенци




Природни забележителности
Това, което истински ме впечатли и очарова е природата на Тетевенския край. Самият град е събрал красотата на извисяващите се хълмове и върхове, свидетели на много исторически събития с прохладата на река Вит и духът на миналото, който се вижда на всяка крачка тук - в културните паметници, възрожденската архитектура и обичаи. Известно е, че Иван Вазов е останал възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при  посещение в града и възкликнал: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“.

Тетевенския балкан

На 12 км от Тетевен се намира с.Рибарица, едно от най-дългите български села и известен планински курорт с изградени особено в последните години множество къщи за гости и хотели. Ние се отправихме в посока Рибарица, където на 4 км от селото се намира историческата местност Костина - лобното място на Георги Бенковски, "кървавото" кладенче, както и паметник на Бенковски.

Към кървавото кладенче

Кладенчето



Пеметника на Георги Бенковски в местността Костина

Какво още можете да посетите в района?
Голяма част от Тетевенския Балкан е включен в територията на Национален парк “Централен Балкан”. Тук се намират резерватите Боатин и Царичина. Историческият Гложенски манастир се намира над с. Гложене, на 15км от Тетевен. Основан е през 13 в. от киевския принц Глож след бягството му от Южна Русия. Построен е върху отвесни скали. На 25 км  от града е разположена пещерата Съева дупка до с.Брестница. В района на Тетевен се намират и други природни забележителности - пещерите "Лястовицата", "Моровица", водопадите "Пръскалото" и "Скока".

Няма коментари:

Публикуване на коментар