събота, 6 февруари 2016 г.

Трявна - една красива приказка

Трявна се намира на около 20 км от Габрово, а историческите данни сочат, че мястото е населявано още от древните траки. Тук едно от най-първите неща, които правят впечатление е хармонията на хората с планината, която освен ресурси и поминък дава едно усещане за простор и спокойствие. Пътят от Габрово към Трявна криволичи в планината, но е в отлично състояние. Дърветата от двете страни на пътя бяха отрупани в сняг и създаваха усещане за снежна приказка, но предполагам, че и през другите сезони мястото е много красиво.

Бяла Трявна

На път за Трявна

Историята разказва, че в Тревненския, Ришкия и Върбишки проход през юли 811 год. хан Крум нанася унищожителния разгром на ромеите и убива византийския император Никифор. През 12 век тук  възниква селище с името „Търнава“, а според легендата в Трявна и в околните села са се заселили побягналите от Търново представители на духовенството и боляри.


През 16 -17 век града бързо се разраства, тук се преселват пришълци от Одринско, Тетевенско и др. Липсата на плодородни земи накарало хората да търсят друг поминък. Постепенно с много  труд и предприемчивост жителите на Трявна развиват и превръщат в свое основно препитание търговията, художествените занаяти, иконопис, дърворезба, гайтанджийство, строителство, копринарство и розопроизводство и др. Стоките на местните занаятчии достигали до различни точки на Османската империя, както и до Австрия, Влашко и Русия. Икономическото развитие, изобилието от камък и дърво, близостта до търновското средновековно изкуство са причините през 17 век в града да се роди най-старата от възрожденските ни художествени школи – Тревненската. Тя включва три основни направления: иконопис, дърворезба и строителство.  През 18 и 19 в. Трявна е един от водещите културни центрове на България, наричана е „алтън“, т.е. златна. А през годините тревненци се проявяват не само като талантливи майстори, но и така организират мястото, в което живеят, че то и до днес буди възхищение и създава поводи на всички нас за национална гордост.
Символите на Трявна са Часовниковата кула и сводестия каменен мост (Гърбавия мост), свързващ чаршията с площада, построен от Димитър Сергюв през 1844–1845 г.  Като минете през моста ще се озовете на красив площад и няма как да не ви направи впечатление една представителна сграда, тази на Тревненското школо.

Символите на Трявна


Много е красив този площад, а почти всички сгради, затварящи неговото пространство имат висока архитектурна стойност. Сградите са строени в различно време, от различни майстори, но талантът на възрожденските майстори е безспорен и неминуемо буди възхищение.

Градският площад

Часовниковата кула е строена през 1814 г., а легендата разказва, че за да получат разрешение от османската власт за строежа на кулата, тревненки е трябвало да се откажат да носят традиционен накит за глава, наподобяващ красивите царски диадеми, повече за тази легенда тук.
Тревненското школо е сред първите светски училища в България. С усилията на жителите на града е построена сграда, в която е организирано едно от първите в България светски училища, където се е преподавало по най-модерните за епохата педагогически методи. Строена през периода 1836–1839 г. сградата е с правоъгълен план, с помещения, затварящи малък, но красив вътрешен двор. Осем години тук е бил учител поета, писател, публицист, обществен и политически деец Петко Р. Славейков.

Тревненското школо





Първите учителки в школото



Хубаво е, че днес туристите могат да седнат на чинове с пясък, в който да напишат името си или пък да подраскат с калем върху плоча. В училището не бива да се пропуска експозицията с часовниците, има наистина уникални експонати.



Много красиви са възрожденските къщи в Трявна, с издадените си към улицата еркери и широки стрехи. Една от най-внушителните и представителни тревненски къщи е Даскаловата, която е архитектурен паметник с национално значение. В нея можете да видите и своеобразен музей на дърворезбарското изкуство. 

Даскаловата къща



Къщата има богата вътрешна уредба, но за мен най-впечатляващи са резбованите тавани в двете гостни стаи, с форма на слънца. Тези резбовани тавани напомнят за облога на двамата тревненски майстори-резбари,  описан от Рачо Стоянов в "Майстори". Историята разказва, че като построили къщата,  стопанинът намерил кусур - празен и неукрасен му се сторил отвътре домът. Майсторът Димитър Ошанеца обещал да направи такава украса, дето втора къща на света няма да има и се хванал на облог с калфата Иван Бочуковеца кой по-хубав резбован таван ще направи. Двамата направили слънца за чудо и приказ. Облога спечелил Ошанеца, а Бочуковеца също станал майстор. За поколенията обаче останали майското слънце на майстора и юлското слънце на бившия калфа.

Майското слънце на Димитър Ошанеца


Юлското слънце на Иван Бочуковеца


След посещението на Даскаловата къща се отправихме към къщата, където е живяло семейството на Петко Славейков, сега е превърната в музей. Тук се ражда и неговия син Пенчо Славейков – един от най-видните български поети и културни дейци.

Славейковата къща













Близо до градския площад се намира и най-старата църква в Трявна – храмът „Св. Архангел Михаил”, изграден в чест на победата на българските царе Асен и Петър в Тревненския проход през 1185 г. над войските на император Исак II Ангел. В края на 18 век църквата е опожарена, но е повторно възобновена от тревненци през 1819 г. 

Към църквата "Св. Архангел Михаил"




Църквата "Св. Архангел Михаил"


Ако се чудите какви други музеи има в Трявна е добре да знаете, че можете да посетите и Ангел Кънчевата къща, Поп Ангеловата къща, Тревненската иконописна школа. А в старата градска баня сега се намира интересен музей на азиатското и африканското изкуство с над 200 експоната, дарени от българския скулптор Златко Паунов.  За посещение на музеите можете да си купите билети с отстъпка за няколко музея на място или по интернет, а билетите са придружени с карта.



Тук има много хотели, къщи за гости, които предлагат отлични условия за почивка: Хотел ТрявнаКалина ПаласЧичо Томова колиба и др. Уникална архитектура, интересна история и чудни легенди,  спокойствие и уют, красива природа, чист въздух,  всичко това е за мен Трявна. Приказен град, с гостоприемни хора  и едно особено очарование, което не може да се опише с думи, трябва да се почувства и преживее.



1 коментар: