събота, 18 юни 2016 г.

Джаз под звездите на Деветашкото плато

Деветашкото плато се намира северозападно от град Ловеч, като на територията платото са разположени девет села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево и Тепава от три общини: Летница, Ловеч и Севлиево.

Деветашко плато



Деветашкото плато
Тук се срещат различни видове редки и застрашени видове растения, птици и бозайници, поради което Деветашкото плато е част от Националната екологична мрежа Натура 2000. Варовиковите скали наоколо са образували различни карстови форми, пропасти и пещери, като най-известните и посещавани от туристите са Крушунските водопади, Деветашката пещера, пещерата Гарваница край село Горско Сливово, пещерата Стълбица край село Кърпачево и др. Селата от Деветашкото плато успешно развиват селски туризъм, а настаняване се предлага в уютни селски къщи в селата Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево.

Джаз на платото
Още през 2015 година, когато бе първото издание на фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ си казах, че това ще е невероятно преживяване. За съжаление тогава не можахме да преживеем тази магия, но тази година бяхме там, под звездите на платото, наслаждавайки се на невероятните изпълнения на прекрасни музиканти.


За да стигнете до местността Гарваница, където и тази година се проведе фестивала е необходимо да пътувате до Ловеч, след което се минава последователно през селата Умаревци и Йоглав. Следващото село се казва Александрово, където след един десен завой се поема към село Крушуна/има табела. Следва село Чавдарци и точно преди да се стигне в с. Крушуна завивате надясно към село Кърпачево/ пак има табела. А пещерата Гарваница се намира точно по средата на пътя между селата Кърпачево  и Горско Сливово.

Пещерата Гарваница

И такаа, пристигнахме на поляната край пещерата, където на паркинга вече се бяха събрали доста автомобили. Продължихме към основното място на събитието, където бяха разположени тенти, кабели, прожектори, микрофони, бали от слама за сядане на публиката, както и сергии с храна, напитки, рекламни материали. Още с пристигането усетихме, че това ще е много специално събитие, с различна атмосфера и много, много хубави емоции.

Джаз на Деветашкото плато
За радост на зрителите музикантите дадоха всичко от себе си, въпреки 36 градусовата жега. Поредицата от прекрасни изпълнения на Ловешкия градски духов оркестър с диригент Виктор Павлов, на професор Владимир Радулов, на най-младия изпълнител на фестивала Петър Терзиев, на Павлета Семова със съзвездието „Бразилакустик“, на тромпетиста Венцислав Благоев и др. направиха от събитието истински, зашеметяващ празник.  

Ловешкия духов оркестър с диригент Виктор Павлов

Най-младия изпълнител Петър Терзиев

Джаз формация от музиканти от цяла България


Павлета Семова с „Бразилакустик“

Организаторите се бяха погрижили за удобството на зрителите: окосена полянка, чистичка тоалетна, ремонтирана чешма, а балите слама се оказаха много удобни за сядане. Имаше хора, които бяха опънали палатки наблизо, както и други, които бяха предпочели настаняване в къщите за гости наоколо.


С удоволствие се потопихме в магията на джаза в този горещ юнски ден, на прекрасно място с приятна компания. Догодина отново сме там, защото това е събитие, което си струва да бъде посетено, защото съчетава в себе си удоволствието от красива природа и уникално изкуство, привлича много позитивни хора, в резултат на което се получава една невероятна атмосфера.

Ако решите да прекарате повече време в района можете да посетите и Къкринското ханче, Деветашката пещера, Крушунските водопади и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар