вторник, 28 юли 2015 г.

Поморие - на 20 километра от Бургас

В една стара, но хубава песен се пееше: "На 20 километра от Бургас, сияеше едно градче пред нас...". Поморие наистина сияе, градът се е разраснал доста през последните години, а разхождайки се в него имаш усещане хем за спокойствие, хем за една приповдигнатост и празничност. Сигурно, защото е лято.
Бях минавала през Поморие на път за Слънчев бряг, Несебър и Равда, но даже и не подозирах какво очарование крие този град. За тези, които като мен не знаят да кажа, че Поморие е третият по големина град на черноморското ни крайбрежие, а хората тук от векове са се занимавали с лозарство, винарство, солодобив, риболов и разбира се туризъм.

Поморие




Имахме предварителна резервация за нощувки и отседнахме в стария град/ защото има и нов. Централната улица се казва „Солна“, на нея се намират сградата на общината, Музеят на солта, наблизо са калните бани и плажната ивица.

Улица Солна в Поморие
Тук освен българи живеят много руснаци, притежават имоти, инвестират и почиват на морето. Впечатлих се от техния подход към децата, който напълно изключва високия тон в общуването, характерен за доста български майки на плажа.


В близост до пешеходната зона в центъра на града се намира църквата „Св. Рождество Богородично“, както и сградата на читалище "Просвета 1888", което местните наричат "Стъкленото читалище"/ защото има още едно читалище. 

Църквата "Св. Рождество Богородично" в Поморие

"Стъкленото читалище"
Друга забележителност е паметникът на Яворов, а срещу него са Яворовите скали - там поетът обичал да наблюдава морето и да твори.


Паметникът на Яворов в Поморие

Привечер туристите излизат на разходка в центъра на града, където ги очакват различни атракции и забавления. 

Улични артисти забавляват децата и техните родители.

Разбира се морето, плажовете, пристанището са основните места, които задължително трябва да посетиш и усетиш тяхната магия. Крайбрежната алея е изпъстрена с графити на морска тема, има и много места за сядане, където можеш да се отпуснеш и да се наслаждаваш на залеза.
 
Рибарското пристанище в Поморие

Морето, което примамва толкова много хора всяко лято в Поморие
На крайбрежната улица в Поморие има безброй ресторантчета, предлагащи освен вкусна храна и чудни гледки.

Обичам много планинските маршрути, но ароматът на море, миди и водорасли, шумът на вълните и чайките за мен са много специални и им се наслаждавам винаги, когато мога. Харесах Поморие много, пожелавам си много скоро да се върна - защо не още следващото лято! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар