събота, 3 май 2014 г.

До Клисурския манастир

Обичам да пътувам из България, има толкова интересни места, които си струва да бъдат посетени. Северозападната част на България бе почти непозната за мен, но се оказа, че е пълна с красиви и уникални места. Пътешествието ни бе с крайна цел връх Ком, но докато стигнем върха успяхме да видим и други кътчета от тази част на страната, които имат своите интересни истории и едно особено очарование.

Клисурският манастир


Пристигнахме в Монтана, направихме кратка разходка в центъра на града. Улиците в Монтана бяха разкопани покрай подмяна на ВиК тръби, имаше и доста прахоляк. Иначе града е хубав, има сгради със специфична архитектура.

Монтана

След като обходихме центъра на града и потърсихме места за хапване попаднахме на пицария - Махх Монтана. Предлагат вкусни пици, салати и други вкусотии на достъпни цени, останахме доволни от избора си. След като хапнахме тръгнахме към Клисурския манастир, който се намира на 9 км преди Берковица, но ни заваля проливен дъжд и се наложи малко да изчакаме да спре. 
Като пристигнахме в манастира слънцето бе огряло местността, въздухът бе прохладен и свеж след дъжда, идеално време за разходка. Паркирахме в близост до зоокът с красиви малки кончета и кокетен ресторант. 



Разбрахме, че Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" сега е действащ девически манастир и е четвъртия по големина манастир в България. Има и хотелска част, където може да се нощува. Хубаво място, с много зеленина.


В миналото манастирът е бил център за духовен живот още по времето на Втората българска държава. През 19 век е напълно възстановен и функционира като мъжки манастир до 2008 г., с последен игумен Архимандрит Антим. След това в манастира става девически. Към манастира има иконописно ателие, в което се изографисват икони по традицията на древната Охридска школа.  
Клисурският манастир
В църковният магазин се продават различни продукти, произведени тук
До входа на манастира е разположен църковен магазин с интригуващото име "Манастирски тайни", в който можеш да си купиш сладко, компот и плодови вина от малини, къпини, ягоди, боровинки, които са произведени в манастирската работилница и са без  конесерванти, оцветители, заместители и ГМО.

От продавача в магазина разбрахме, че още през 2010 г. тук е създадена селскостопанска ферма на площ над 200 дка - отглеждат малини, ягоди, сливи, ябълки, круши и вишни, има и зеленчукова градина и пчелин, като всички продукти са сертифицирани като биологично чисти.

В двора на манастира има парк с беседки, мостчета и детска площадка.

Манастирският котарак

После посетихме църквата, параклиса, разходихме се в парка и седнахме в беседката за кратка почивка. Поиграхме си и с манастирския котарак, който гальовно се умилкваше около краката ни. После поехме към Берковица, защото на следващия ден трябваше да качваме връх Ком.


Клисурският манастир оставя у мен усещането за чисто, поддържано, спокойно и зелено място, каквато всъщност е представата ми за един манастир. Радвам се, че имах възможност да го посетя и с удоволствие бих се върнала отново, за да усетя духа и историята му. 
Ако пътувате в района на Монтана и Берковица не пропускайте да го разгледате, да усетите духа и историята му и да похапнете от вкусните неща, които предлагат тук. А може да решите да посетите и други интересни местенца в непознатия Северозапад...



Няма коментари:

Публикуване на коментар