събота, 19 юли 2014 г.

Узана поляна фест

Фестът и тази година се състоя въпреки лошото време и студа. Аз за пръв път го посещавам, въпреки, че отдавна ми се иска да почувствам неговата атмосфера. Тук се събират хора, организации, фирми, които споделят своя опит и идеите си в областта на устойчивото развитие и управлението на околната среда. Шарено, цветно и интересно е. Място където можеш да научиш много, стига да искаш. Можеш да участваш и в различни ателиета и да усвоиш определена техника, да експериментираш, да слушаш хубава музика или просто да се наслаждаваш на красивата природа и стотиците усмихнати изложители и посетители.
Още с пристигането ни попадаме на така наречения Екопазар, където се предлагат различни екохрани. Имаше дегустации, както и демострации на различни технологии за приготвянето им - в случая това е приготвяне на сирене.

Демонстрация за приготвяне на сирене




Тази фирма произвежда кашкавал с различни подправки - на мен най-много ми допадна кашкавала с мащерка: страхотен вкус!
Производители на екохрани, които любезно отговарят на многобройните въпроси на посетителите 
Царството на меда - предлагаха се различни видове мед, както и пчелни продукти.

 На този щанд имаше еко сладки, крекери и други вкуснотии, както и някои нови за мен продукти.



Тези момчета се справяха доста добре с точилката под вещото ръководство на баба Калинка.


Вече сме в Презентационния център, където имаше презентации на различни еко теми. Лекторката презентираше заедно с малкото си детенце. Когато лекцията приключи, детето взе микрофона и каза на майка си, че я обича и тя е най-добрата майка. Беше много истинско и непринудено, а залата избухна в аплодисменти.

 Демонстрация на спортен клуб "Сянката на мъдреците".

Радостилница ЕлРада от с. Ветрен дол, Пазарджишко бяха подготвили демонстрация как се изработват биокофички за разсад и други интересни неща за отглеждането на растения.  

 В шатрата на WWF бенд изпълняваше джаз парчета, а децата и техните родители искрено се забавляваха. 

 Тук се надуват балони с газ, който се получава от химичната реакция на сода бикарбонат с оцет. Интересен и забавен начин да запалиш един бъдеш химик или изследовател. 

 
На Узана поляна фест беше шарено, цветно, вълнуващо, интересно и  вкусно - ако имате възможност да го посетите със сигурност ще ви хареса атмосферата на празника, а и красотите на природата наоколо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар