четвъртък, 17 септември 2015 г.

Подземната перла на България - пещерата Съева дупка

Пещерата Съева дупка е уникална със своите цветове - зелено, кафяво и бяло. В нея се срещат сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. Тя е считана за една от най-красивите пещери на България: най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра, а средната й температура е 7-11 градуса. Съева дупка е дълга 205 м, като на 70 метра под земята в нея тече река, за която се смята, че е на около 3 млн. години.

Сталактити и сталакмити в Съева дупка - все едно си в приказка



Пещерата се намира на 11 км от град Ябланица и на 2 км от село Брестница - от центъра на селото има табела, която ще ви упъти накъде да поемете. След около пет минути с кола или малко повече минутки пеша по асфалтиран път ще стигнете до широк паркинг, от където по алея стигате до входа на пещерата. Първите научни изследвания в пещерата са направени от братята Шкорпил от Чехия през 1895г.
Съева дупка е обявена за природна забележителност и е една от благоустроените пещери в България. При работата по благоустрояване на пещерата тук са намерени кости на животни, глинени съдове и римски монети. Пещерата е осветена, което позволява да се види цялата й красота, стават и чудни снимки за радост на туристите, които отнасят спомена за това дивно място. Името й идва от братята близнаци Съю и Сею, които са я открили, а според легендата те са използвали пещерата за укритие по време на османското владичество. А пък по време на нашето посещение под дърветата около пещерата се беше образувал истински жив килим в лилаво-розов цвят. Оказа се, че това са диви циклами, които местните хора наричат ботурчета, цъфнали дружно на едно място.

Циклами край Съева дупка







Входа към пещера Съева дупка

Пещерата отвътре





Пещерата се състои от пет зали, най-голяма от които е залата на Срутището. Първата зала, в която попадате като влезете през входа се казва Купена и е наречена така заради едно образувание приличащо на купа сено, което се намира там. Втората зала се казва Срутището - тя се е образувала при голямо земетресение, затова е обсипана с паднали каменни блокове. Следващите зали се казват Хармана, Белия замък и Космоса. Пещерата е изключително красива, има и огромни и по-малки сталактити и  сталагмити със специфични форми. Ходейки от зала в зала по металните стълби с парапети и гледайки стените и таваните, покрити с каменна украса осъзнаваш, че се намираш на уникално място, сътворено от природата преди милиони години.
Заслужено и неслучайно пещерата Съева дупка заедно с Ягодинската пещера е считана за една от най-красивите пещери на България. Иначе в пещерата си е студено, средната температура е около 8°C, висока е и влажността на въздуха - вземете си топли дрехи, якета и непременно затворени обувки и чорапи, защото си е доста хладно.

Можете да оставите монета за късмет и завръщане на това приказно място
При разходката в пещерата екскурзоводът насочва вниманието на посетителите към различни образи в скалите – някои виждат образа на Ботев, други откриват Балдуиновата кула, трети делфинче, Аладин, Чарли Чаплин, Мадоната с Младенеца, Адам и Ева и много други.

В зала Хармана може да се наблюдават уникални природни образувания, които напомнят на корали. Те се получават от въздушното течение, което отнася водната капка, течаща от тавана настрани. В тази зала има много добра акустика – в миналото тук е имало концерти, на които са пели много известни изпълнители: Емил Димитров, Лили Иванова, детски хорове, снимани са и филми. Аз също присъствах на такъв един концерт на децата от училището в с. Черни Вит и това беше повода за моето посещение в пещерата. 

Талантливите изпълнители от ОУ"Георги Бенковски", с. Черни вит, община Тетевен
Естествените обитатели на пещерата са прилепите – влизат през есента и излизат през пролетта, ние разбира се не ги видяхме. На входа на пещерата е поставена информационна табела, посветена на прилепите.



В село Брестница можете да посетите и Ферма "Сините щрауси", а в град Ябланица - да опитате от прочутата ябланска халва. Разходката ни е към своя край, по обратния път си мисля за пореден път, колко много уникално красиви места има в България. Радвам се, че бях в тази приказна пещера, препоръчам горещо и на вас да я посетите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар