събота, 3 октомври 2015 г.

До Табашката пещера край Ловеч

Табашката пещера се намира в скалните брегове на река Осъм в град Ловеч. Предполага се, че името на пещерата е свързано с един от добре развитите занаяти в района по онова време - табашкият/кожарският. Близостта на реката, отглежданият в околностите добитък, наличието на кланица и висока употреба на кожени изделия от населението са благоприятствали развитието на този занаят.

Табашката пещера

Ние избрахме този слънчев октомврийски ден за една приятна разходка на открито до Табашката пещера, до която се стига по алеята БашБунар, разположена в края на града, покрай бреговете на река Осъм.

Река Осъм
Алеята Башбунар

Вървейки по алеята ще ви направи впечатление една красива скулптура на девойка - Бяла Анаста, която дава на своя любим да напие стомната й. Според местната легенда Анаста е била навремето най-голямата хубавица на град Ловеч. Имала е хубава снага, носела се е много добре и мнозина напети ергени се заглеждали в нея. За зла беда в нея се заглежда и секретарят на гръцкия владика - кир Яначко. Той забелязал красотата й, но тогава отношенията между българи и гърци били лоши. Баща й не се съгласява тя да се омъжи за грък и решава да я даде на един красив момък - балканджия, дошъл в Ловеч да учи кожарския занаят. Анаста също харесала момъка, пламнала голяма любов между двамата млади. Ядосан, от ревност кир Яначко пуска мълвата, че Анаста е имала любовни отношения с него и не е девствена. А съобразно изключително строгите тогавашни нрави, това е било недопустимо за една девойка. Бъдещият жених на Анаста за съжаление също повярвал на лошата мълва и накарал няколко негови близки жени да отидат с Анаста в местната баня и да проверят дали тя е "честна" или не. Невинността на девойката излиза наяве и тя се жени за своя любим. Тази история така дълбоко впечатлила ловчалии, че е пресъздадена в песен, озаглавена "Бяла Анаста" и става една от любимите на ловчалии. Въпреки превратностите на времето легендата за Бяла Анаста и песента за нея се запазват в съзнанието на местните хора и стават причина да се извае от камък Бяла Анаста и нейния любим.

Бяла Анаста и нейният любим


Ако искате можете да пийнете вода от чешмата, разположена в близост до скулптурата и да продължите по алеята. След около 20-тина минути ще стигнете до ресторант Юзината, ВЕЦ-Ловеч и една детска площадка. В района на ВЕЦ-а са снимани кадри за култовия български филм "Вчера", сценарист на който е Владо Даверов, възпитаник на местната Езикова гимназия.
ВЕЦ-Ловеч
Ресторант Юзината
Детска площадка в алеята Башбунар

Вдясно от площадката, покрай ВЕЦ-а има табела и пътека, която води до Табашката пещера.




Пътеката, която води до пещерата на места е доста тясна, но е обезопасена със стоманени въжета. Гледките, които се откриват към отсрещния бряг на река Осъм, къщите в кв. Вароша и хълма Стратеш са уникални.


Към Табашката пещера
Към Табашката пещера
Гледки от пътеката към Ловешката крепос


Вървейки към Табашката пещера отсреща през реката се вижда средновековната Ловешка крепост. През ХII в. пред стените на крепостта е сключен договорът, с който Византия признава независимостта на България и с така наречения Ловешки мир от 1187 г. всъщност са поставени основите на Втората българска държава.

Гледка към хълмовете отсреща
По пътеката към Табашката пещера са поставени пейки
Има и стоманени обезопасителни въжета
Входът на Табашката пещера
Странични входове към пещерата
Гледки от Табашката пещера
На Юзината



В Табашката пещера са открити кости и оръдия на труда от палеолита и бронзовата епоха, което означава, че тези места са били обитавани от дълбока древност. В пещерата може да се влезе отдолу, по друга пътека. Пътеката отгоре, по скалите, по която и ние вървяхме е доста по-живописна, има изградени пейки, парапети, което я прави и по-приятна за разходка. След като поогледахме наоколо и се повъртяхме около пещерата потеглихме обратно. Прекрасните гледки на скали и зеленина отсреща се редуваха с изгледи на къщи в старинния ловешки квартал Вароша и създаваха една прекрасна октомврийска картина. А денят бе слънчев и топъл, идеално време за разходка на открито. Чисти и красиви бяха и водите на река Осъм, която току-що преминала през скалите, сякаш се виеше укротена, но величествена към центъра на града. На излизане от Башбунар точно насреща можете да видите друга местна забележителност - прочутият възстановен Покрит мост, шедьовър на българската архитектура, построен от майстор Колю Фичето. Може да продължите своята разходка в кв. Вароша, да посетите Ловешката крепост, Етнографския музей, Музея на Васил Левски или Музеят на водата. Ако сте любител на пещерите, можете да отскочите до Деветашката пещера, известна с рекордно големия си вход. 

Река Осъм

Покритият мост в Ловеч и хълма Стратеш



Някои учени наричат Ловеч “Българския Камелот", а асоциацията идва от разположения сякаш върху постамент от скали град, който изглежда буквално “поставен” върху каменна маса, като легендарната историческа маса Камелот на крал Артур. Надявам се, че ви е била интересна тази ловешка разходка. Истината обаче е, че на място нещата винаги изглеждат по-истински и вълнуващи, така че, стягайте раниците и поемайте на път...


Няма коментари:

Публикуване на коментар