неделя, 18 октомври 2015 г.

Севлиево - столицата на тиквите Тиквенбург

От няколко години насам един колоритен празник се провежда през октомври в Севлиево – Празник на тиквата. Празникът привлича все повече гости от близо и далеч, а началото е поставено през 2006 година. Причина за възникването на този празник точно в този град, е фактът, че регионът на Севлиево е известен с производството си на тикви, дори градът шеговито е наричан от местното население Тиквенбург. Ето ни и нас тази година на Празника на тиквата в Севлиево, за който ще ви разкажа.



Още от входа на града ни посрещат тикви


Пристигнахме в Севлиево в ранния следобед и още на входа на града ни посрещна тематична украса от тикви. Малко трудно, но все пак успешно намерихме място за паркиране, защото оживлението бе осезаемо: улиците бяха изпълнени с туристи, с хора в карнавални костюми и национално носии, както и много местни хора. Едно такова живо, шарено и весело, навсякъде с усмихнати хора, ярко оранжева украса, музика и празнично настроение. Тръгнахме по пешеходната зона, от която се носеше и апетитен аромат на вкусна храна.

Тематични стоки по сергиите, разбира се - нали е празник на тиквата.

Вървяхме по пешеходната зона до Паментика на свободата, който е издигнат по инициатива на Севлиевското опълченско дружество „Лев” с доброволни средства в памет на героите от Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Паметникът е символ на духа на севлиевци и стремежът им за свобода и независимост. Статуята на паметника е дело на известния флорентински скулптор Арналдо Цоки, който малко по-късно прави и паметника Цар Освободител пред Народното събрание в София. Статуята представлява млада жена, символизираща Майка България. Влявата си ръка тя държи лавров венец, за да увенчае челата на загиналите за свободата, а в дясната си ръка държи тръба, с която зове за освобождението и обединението на българските земи. Паметникът официално е открит и осветен на 8 септември 1894 година и изглежда наистина внушително.

Паметника на свободата

В близост до паметника има площад, където беше разположен сцена, а около нея щатри, където се продаваха тиквени изделия и сувенири.


Тикви в различни размери и форми


В тазгодишната програма бяха включени конкурс за деца “Мис Тиквичка и Мистър Тиквичко”, кулинарен фестивал, театрален спектакъл, конкурс “Тиквени изкушения”, концерти на открито и др.


Тиквеник, дълъг 200 метра имаха възможност да опитат жителите и гостите на града, а пъстър влак на Тиквенбург начело с Димитър Рачков постави началото на весело карнавално шествие, в което участваха доста хора.






Ако разполагате с повече време за разходки наоколо е добре да знаете, че в близост до днешния град Севлиево през Средновековието като административен, стопански и духовен център е съществувал средновековният град Хотел, като на него е наречена по време на турското нашествие административната област Хоталич. В наши дни в продължение на 30 години са се извършвали археологическите проучвания на този голям средновековен град. По проект на Община Севлиево вече са реставрирани обекти в Средновековната крепост "Хоталич", която можете да посетите - повече информация: тук

Цветен и усмихнат е Празника на тиквата в Севлиево, изпълнен с хубави емоции, интересни хора и разбира се вкусни кулинарни изкушения от тиква. На мен празника ми хареса много, дано се хареса и на вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар