четвъртък, 28 юли 2016 г.

Замъкът "Влюбен във вятъра" в Равадиново

Замъкът „Влюбен във вятъра“ се намира на 3 км от Созопол, навътре в сушата до село Равадиново. Ние минахме през Бургас и тръгнахме по пътя към Созопол. На главния път преди Созопол има отбивка за село Равадиново и като поемете по нея ще видите острите кули на Замъка, а приближавайки се все по-ясно ще се разкрива пред вас една странна, романтична и величествена постройка.

Замъкът "Влюбен във вятъра" в Равадиново

Замъкът се простира върху площ от 20 декара и все още не е напълно завършен, но въпреки това ме впечатли с оригиналния си дизайн и мащаба си. За някои от туристите, стилът му граничи с кич, но въпреки това, идеята е прекрасна, а реализацията й носи радост на хората, които посещават замъка.


Замъкът е изграден от мраморизиран варовик от Странджа. Мраморизираният варовик е много здрав и устойчив камък, сградите строени от него на практика са вечни. Този варовик съдържа следи от микродиаманти и това е причината замъкът си променя цвета: сутрин блести с оттенък на розовото, през деня е в бяло, а при пълнолуние сияе. Покривът на замъка е изработен от мед, а сградата и кулите са украсени с орнаменти от месинг и мед. Замъкът е реализираната мечта на своя собственик Георги Тумпалов, инвестирал в неговото изграждане в никому неизвестното село Равадиново. Стила на замъка напомня класическите западноевропейски замъци, но с акцент върху приказното, магическото, мечтата, която всеки от нас носи в сърцето и мечтае тя да се сбъдне в реалността.


Замъкът е спечелил приз за туристическа атракция номер 1 в света, както и златен и сребърен медал в категорията "Туристическа атракция" и е обявен за архитектурно чудо на престижния международен конкурс "A' Design Award" 2016 през април тази година.



След като прекрачите входа ще се озовете в един различен свят: тук на воля се разхождат пауни, край красиви цветни пространства и зеленина. Кулите на замъка са обгърнати в зеленина и ми напомниха за детските приказки, в които смели принцове спасяват красиви принцеси. Това мислено връщане в детството ми помогна да видя, преживея и почувствам това място по различен и много романтичен начин.



На входа на замъка ни посреща статуя на рицар Тумпал и надпис върху камък с този стих:

„Странник съм аз от далечна земя и по пътя те нося в сърцето си,
Пазих те скрито в моята душа, както майка пази детето си.
Носих те дълго, моя мечта, и изграждах те камък по камък
Виждам те вече, пред мен си сега – влюбен във вятъра, приказен замък“


Минахме през красива арка и се озовавахме в градина с езеро, в което плуват бели и черни лебеда. В целият двор на замъка се чуваше тиха музика, която допринасяше за неповторимата атмосфера в аристократичната обстановка. 


Качихме се на каляска, тапицирана с червена кожа, минахме покрай метални статуи на рицари, каменни птици, русалки, фонтани, дървени фенери с дърворезба и не спирахме да снимаме. В двора има много скулптури на жаби, които надничат край някое дърво, фонтан, стълби или мост. Напомниха ми за приказката, в която принцесата, целува жабата и я връща към човешкия й образ.


Минахме покрай малък зоопарк, който се намира точно до езерото с лебедите. А край езерото можете да изпиете по чаша кафе, да погледате изящните лебеди и да се любувате на приказните гледки.

Кафенето

После продължихме към Фонтана на желанията и пак покрай езерото се насочихме към параклиса, който от тази година е отворен за посещения от туристи. Там участвахме в преписването на „История славянобългарска“, една родолюбива инициатива на собственика на замъка.

Фонтанът на желанията
Параклисът
След параклиса се насочихме към подземието, което е на три нива. Там, в огромната зала на винарната можете да видите метални рицари около огромна дървена маса, средновековни инструменти и тронът на краля.


Повече от два часа продължи нашата разходка в това чудно място, където можеш да се почувстваш като Алиса в страната на чудесата, защото чудесата и приказните гледки  са навсякъде. Ежегодно замъка се посещава от хиляди туристи от страната и чужбина, а славата му се разнася и извън пределите на страната – тук е сниман филма „Спящата красавица” на холивудска продукция. Тук се провеждат и семейни тържества и публични събития, организирани са различни игри и забавления за хора от различни възрасти.


В замъка в Равадиново можете да се насладите на една разходка, която ще ви отведе назад във времето и ще ви потопи в атмосферата на замък от детските приказки.
И въпреки, че има доста критики към стила и архитектурата на това място, това не променя факта, че хората го посещават и искрено се забавляват. Защото това е миг романтика, която все повече липсва в забързаното ни ежедневие...

Замъкът в Равадиново - една сбъдната мечта

Няма коментари:

Публикуване на коментар