събота, 17 септември 2016 г.

Посетителски информационен център „Вежен“


Имах късмета да присъствам на откриването на Посетителски център „Вежен“, който се намира близо до село Рибарица, в подножието на връх Вежен, на територията на Национален парк „Централен Балкан“.
Събитието беше посветено на 25 годишнина от създаването на защитената територия „Централен Балкан“, а това е първият посетителски център в него, изграден по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.


За нуждите на центъра е възстановена сградата на старата хижа "Вежен" (която се намира непосредствено до новата хижа "Вежен"), превърната в уютен център, с отлични възможности за екологично образование и обучение. Личи си, че всичко е направено с много желание и труд, за да може да бъдат предложени възможности за всички, които искат да научат повече за природата в Националния парк и се докоснат до нея.  Идеята на създаването на посетителските центрове е чрез тях да бъдат информирани широк кръг от хора, които не са познавачи на планините и природата за начините са опазване на природните богатства на парка, така че те да бъдат на практика съхранени.

Откриване на посетителския център


Центърът получи подаръци, но след това и раздаде доста подъръци на гостите...
В официалното прерязване на лентата участваха хора, с принос в изграждането на посетителския център
Тук можете да видите красиви фотоси, плакати, макети, филми и др. за различните растителни и животински видове в района и резерват „Царичина“. Има и специално устройство, което възпроизвежда звуците на горските обитатели в района.

Тук могат да се чуят звуцита на горски обитатели

На вторият етаж има зала за обучение и макети
На живописната полянка пред центъра са представен 30 информационни табели на български и на английски език, които дават изчерпателна информация за всички любители на природата.

Преди да поеме по планинските пътеки туристът може да се информира за околността
В двора има изградени съоръжения за игра с въжена градина, стена за катерене, зелена класна стая, кътове за отдих. Те чудесно допълват възможностите за отдих навън на всички туристи, които са решили да опознаят природата в региона.

Въжената градина - чудно забавление за малки и големи
Ние пък се насладихме на горски театър с лалугерчето Герчо, язовеца Еца и други животни, а в техните роли бяха деца-гости на събитието. Имаше и забавна игра с награди, по време на която всички научиха много факти за забележителностите, растенията и животните в Национален парк „Централен Балкан“.

Класна стая на открито



Горски театър в класната стая на открито...


В далечината - връх Вежен

От хижа "Вежен" можете да тръгнете по маркирана пътека към едноименният връх, повече информация за този маршрут ТУК.   

Радостно е, че близо до курортно селище като Рибарица има място, където гостите на парка могат да се информират за богатото му биологично разнообразие, да чуят гласовете на птиците, да пробват катераческите си умения на учебна стена или да преминат по въжената градина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар