петък, 23 септември 2016 г.

Фестивал на трюфела

В края на септември посетихме едно много интересно събитие - "Фестивал на трюфела" в гр. Угърчин. На централния площад в малкото градче имаше много гости от страната и чужбина - някои водени от любопитство, други от страст към търсенето на тази ароматна гъба.

Град Угърчин






На сцената на водещите Лео и Играта с много музика, игри, шеги и закачки приповдигнаха настроението на гостите. Според Цветозар Мичевски от Угърчин, който е един от големите износители на трюфели и организатор на феста, България изнася големи количества трюфели, но няма празник, по време на който да се насочва вниманието на хората към качествата и възможностите на тази гъба. В последно време с обучени кучета жители на Угърчин намерили в дворовете си черни трюфели с тегло 1 - 1,3 кг и така се родила идеята за фестивала.



По време на празника присъстващите имаха възможност да опитат различни трюфел деликатеси: прекрасни сирена с трюфели, бял шоколад с трюфели и др. Ние също опитахме сирена и шоколад с трюфели - вкусът е уникален и незабравим.
В голяма тава на площада се приготвяше и ризото с трюфели – над 30 килограма ориз готвеше майстор Цецо, а ястието бе осветено от отец Димитър и раздадено на гостите на празника.

Сирене с трюфел


Майстор Цецо приготвя ризото с трюфели

Близо до сцената бе разположен червен килим, който очакваше дефилето на кучета от най-различни породи, които се използват за лов на рядката гъба. По килима и под вещия поглед на журито киноложката изложба на тазгодишния фестивал събра 27 четириноги ловци от всички краища на България, дошли да покажат красотата и уменията си.




Освен участие в дефилето кучетата и техните стопани трябваше да демонстрират на практика своите умения в търсенето на трюфели – организаторите бяха заровили в двора на близкото училище от ароматната гъба, кучета трябваше да ги открият за 3 минути. Водещият на събитието Наско от БГ радио накрая отброяваше минутите и секундите до края на състезанието, а училищния двор бе изпълнен с любопитни зрители, желаещи да видят нагледно как се ловят трюфели.



По време на фестивала на трюфела стана ясно, че е необходимо да бъдат предприети законодателни промени, които да ограничат добива от 1 март до 1 юни с цел запазване на мицела в периода на растеж на гъбата. А желаещите да отглеждат в двора си трюфели имаха възможност да закупят фиданки с мицела на трюфели, които след 5-6 години може би ще им дадат собствена реколта.



Какво още научихме за трюфелите по време на празника:
•    Трюфелите се вадят с кучета, които са специално обучени – душат и след като усетят трюфел започват да го ровят. Има кучета, които са така обучени, че дори го донасят в ръцете на стопаните си.
•    Има черни и бели трюфели, а в България е разпространен най-вече черният вариант.
•   Центърът на черния трюфел в България е в района на Шумен и Разград – там имало най-голямо количество черни трюфели.
•    Килограм от това черното „злато“ се изкупува за 300 лева за първо качество и за 60 лв. за второ.

Хубав празник, добре организиран и различен, въпреки многото напоследък подобни фестивали. На мен ми допадна идеята на фестивала: повече хора да научат за трюфелите и да започнат да се занимават с това, защото има перспектива в България да се изкарват добри пари от тях.


Ако и на вас ви е любопитно да опитате продукти с трюфели или пък те ви интересуват като бизнес възможност можете да посетите следващият фестивал на трюфела в гр. Угърчин и да потопите в невероятната му атмосфера с аромат на … трюфел.

А ако решите да останете по-дълго в региона можете да отседнете в къща за гости Под ореха или да се отдадете на разходки сред природата до местността Скока - повече информация за този маршрут можете да прочетете ТУК.



Няма коментари:

Публикуване на коментар