понеделник, 23 януари 2017 г.

10-те най-вдъхновяващи за мен места през 2016 година

Изминалата 2016 година бе година, изпълнена с доста пътешествия и прекрасни емоции и затова, сядайки да пиша тази статия се затрудних в избора само на десет от тези прекрасни кътчета в България. Не за друго, а защото за мен всяко едно от тези пътувания е една сбъдната мечта, която вече се е превърнала в незабравим спомен. Спомен, който ми се иска да споделя с вас, моите читатели, всички туристи и пътешественици по душа.
Направих тази своеобразна класация на 10-те най-вдъхновяващи места въз основа на впечатлението от посетеното място, преживяната там емоция и общото въздействие, което разбира се е съвсем условно.  Ако искате да прочетете цялата статия за съответната дестинация можете да следвате линка от заглавието.




Едно неочаквано интересно място, което свързвам с неговата необикновена история. Манастирът се намира в покрайнините на село Копривец, което е разположено на 16 км от град Бяла и на 34 км от град Попово. Той е един от сравнително новите манастири в България и се намира недалеч от главния път София-Варна. В миналото Копривецкият манастир бил най-големият сред манастирите около крепостта Червен. Разказва се, че там са живяли над сто монахини, а в двора на манастира някога имало аязмо с лековита вода.

Копривецкия девически манастир



Бях чувала и чела за този замък много, имах и желанието да преживея тази интересна разходка. Впоследствие статията за замъка в Равадиново се оказа една от най-коментираните, защото за някои от читателите, стилът на замъка граничи с кич. Въпреки това, идеята е прекрасна, а реализацията й носи радост на многобройните туристи, които ежегодно посещават това място.
„Влюбен във вятъра“ се намира на 3 км от Созопол, навътре в сушата, до село Равадиново и се простира върху площ от 20 декара и все още не е напълно завършен. На главния път преди Созопол има отбивка за село Равадиново и като поемете по нея ще видите острите кули, а приближавайки се все по-ясно ще се разкрива пред вас една странна, романтична и величествена постройка. 

Замъкът в Равадиново



Паркът ме грабна със зеленината, размерите си, атракциите, които предлага на туристите и историята си. Кайлъка се намира на 6 км южно от центъра на Плевен и предлага чудесни възможности за отдих и развлечения сред уникални природни творения. Не е ясно кога тази каменната долина е наречена Кайлъка, но името произлиза от  турски (кая означава камък, а лъка - долина). Моите впечатления от това място са за прекрасна зелена долина, която е изпълнена с различни възможности за по-дълга или кратка разходка на открито, която може да съчетаете с практикуване на спорт, риболов, посещение на исторически места и др.

Парк Кайлъка



Пътешествието до хижата осъществихме през есента, когато листата на дърветата вече бяха обагрени в различни цветове и ни впечатляваха уникалните красиви гледки, които изникваха отвсякъде и действаха много зареждащо. И си помислих, че всеки път като поемем по пътеките на Балкана се чувствам като в приказка, хубава приказка. Хижа „Дерменка“ се намира в Централна Стара планина, на надморска височина 1529 м, в резерват „Стенето“ на Национален парк “Централен Балкан”. Тук е мястото, където можеш истински да се насладиш на красотата на природата. 

Хижа Дерменка
6. Котел - усещане за история и възрожденски дух

Град Котел е разположен  в източната част на Стара планина, а най-високо място в района е връх Разбойна с височина 1128 м. Градът е сгушен в малката, но живописната котловина на река Котлешница и ме очарова със своя възрожденски дух, уважение към историята и красиви килими. Тук навсякъде се усеща история и духът на емблематични български имена и възрожденци. Посетихме и намиращите се наблизо Медвенски водопад "Синия вир" и село Жеравна.


Жеравна



Планирахме това пътешествие да осъществим през пролетта, за да видим водопада пълноводен, а местността около него с избуяла растителност. И не сбъркахме, защото по това време това място е вълшебно. Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, на 20 км западно от Велико Търново. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност през 1980 г. 

Еменският каньон



Boдoпaд Cĸoĸa ce нaмиpa в околностите на град Teтeвeн, а екопътеката до него е с дължина около 3км. Разстоянието може да се измине пеша, тръгвайки от моста срещу площада в центъра на града, после покрай градския пазар и квартал "Козница", следвайки указателните табели. Тук ще ви впечатлят огромните камъни покрити с мъх, отвесните скали, короните на дърветата, през които се вижда едно синьо, синьо небе. Ще ви очарова и ромонът на реката, която се вие между камъните, като водата на места е кротка и ленива, а на други – пълноводна, скоклива, бързаща. Едно райско място...

Към Тетевенския водопад



Изкачването на планински връх си е страхотна емоция, а въпросният връх Вежен е висок 2198м и е седми по височина сред старопланинските ни върхове. В разгара на лятото изкачването на върха бе приятно преживяване, което съчетано с прекрасната растителност, вкусни боровинки и други горски плодове и уникални гледки определено ме плени. Покоряването на Вежен си заслужава усилията, защото от там се открива прекрасна панорама и изключителни пейзажи към централното било на Стара планина.

Към връх Вежен


Селото се намира в Троянския балкан, на 20 км от Троян и на 15 км от гр. Априлци. Съставено е от шест махали, като в миналото са били осем, но обезлюдяването на местността е оказало пагубно влияние върху две от тях. Времето, прекарано в Гумощник премина неусетно, защото бе изпълнено с интересни истории, хубави емоции и прекрасни гледки. В Гумощник можете да се насладите на  разкриващите се пейзажи към Стара планина, на чистия въздух, на предприемчивостта на местните хора, тяхната любов и уважение към корените им, историята, религията, образованието. 

Село Гумощник



Този манастир за мен е истински феномен, защото съхранява нашата национална памет векове наред и е повод за истинска национална гордост. Освен много история тук има и уникални гледки, които бяха неочаквана находка за мен. Ивановският скален  манастир “Св. Архангел Михаил” се намира на 22 километра от Русе и представлява мрежа от над 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на каньона на река Русенски Лом.  Тези скални църкви  са един от деветте български паметника в листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. 


Ивановски скален манастир

Няма коментари:

Публикуване на коментар