петък, 2 декември 2016 г.

13 прекрасни места в България, свързани с интересни истории и легенди

В България има много интересни места, които са свързани с любопитни истории и легенди. Те обикновено са провокирани както от природни феномени с причудливи форми, които са били предпоставка за развихряне на човешкото въображение, така и от  реални случки, които са предавани през поколенията и достигнали до нас благодарение на местните хора. Много често легендите са свързани с красотата на лична девойка, царски съкровища, някои са свързани с прояви на чест, достойнство, загриженост и доброта към другите.
Когато тръгвам на пътешествие един от най-любимите ми моменти е свързан с проучването на историите, носещи духа на мястото. България е древна територия, съхранила до наши дни множество истории и легенди, които правят престоя на туриста още по-интересен, цветен и запомнящ се. В тази статия, в навечерието на красивите коледни празници ще ви представя някои от местата с интересни истории и легенди, които съм посетила. Разбира се, този списък може да бъде продължен многократно, но се надявам, че ще имам шанса да направя това в бъдеще.



1.   Табашката пещера край Ловеч

Табашката пещера се намира в скалните брегове на река Осъм в град Ловеч. Предполага се, че името на пещерата е свързано с един от добре развитите занаяти в района по онова време - табашкият/кожарският. За да стигнете до пещерата трябва да минете по алеята БашБунар, разположена в края на Ловеч, покрай бреговете на река Осъм. Вървейки по алеята ще ви направи впечатление една красива скулптура на девойка - Бяла Анаста, която дава на своя любим да напие стомната й. Интересна е местната легенда  за Анаста, която е била навремето най-голямата хубавица на град Ловеч. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Скулптурата на Бяла Анаста

2.    Шуменското плато и Мадарския конник

Шуменското плато и Мадарския конник са място с интересна история и прекрасна природа. Съществуват множество  легенди около създаването на Мадарския конник, в които не е ясно колко историческа истина има. На мен ми допадна тази, свързана с решението на хан Омуртаг за издигане паметник на българския войн. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Мадарският конник

Тракийското светилище в Сборяново 

Тракийското светилище в Сборяново се намира на 42 км от Разград и 12 км от Исперих. Сборяново всъщност е  комплекс  от селища, светилища и некрополи и е обявен за историко-археологически резерват през 1988 г. Тук, в местността Демир баба теке научих легендата за алианския светец,  който бил известен с мъдростта,  лечителската си дарба и чудесата, които е правил за хората. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Очите на вещицата, Сборяново

4.    Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са уникално красиви ледникови езера, водите на езерата се оттичат едно в друго и дават началото на р. Джерман. За тези омайни места има една красива легенда , според която преди хиляди години по тези места на Рила живеели мъж и жена великани. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Езерото Бъбрека

5.    Река Каменка, Скока и легендата за Крали Марко

На 33 км от Ловеч и 28 км от Луковит се намира гр. Угърчин, който е разположен в северните части на Предбалкана, от двете страни на река Каменица /или както я наричат местните хора Каменка. В местността Скока, която се намира между гр. Угърчин и с. Драгана, по поречието на живописна карстова долина на реката могат да бъдат видяни  красиви камъни в причудливи форми, които ще ви накарат да се удивите на красотата на природата. На това място се твърди, че е скочил самият Крали Марко, а вдъхновени от интересните каменни форми, хората предават от векове наред интересна легенда. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Местността Скока край гр. Угърчин

6.    Копривщица - уроци по история и родолюбие

Копривщица е едно от любимите ми места в България - това е град с интересна история и хора, красива природа, дух и едно особено очарование, което можеш само тук да усетиш. Има магия в този град и колкото повече го опознаваш, толкова повече разбираш, че това е едно много, много специално място. Тук историята и легендите се преплитат, а зад всяка сграда стои интересен разказ за хората, които са в основата на създаването му. В Хаджи Иванчовата къща, където отседнахме, в къщите на копривщенските възрожденци и изобщо в целия град има толкова много истории и легенди, които правят престоя изпълнен с възхищение към славните жители на този прекрасен град. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Копривщица

7.    Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са едно от най-известните туристически места в България и въпреки това да ги посетиш си е уникално преживяване. Първо те впечатлява уникалния им цвят, после интересните им форми - чудно творение на природата е това. Тук за всеки камък има легенда и няма как да не е така, като гледаш тези камъни с необичайни  форми, които сякаш отключват въображението ти. Сякаш имат нещо по-особено вътре в себе си, сякаш са скрили истинските си истории. Разбира се, можете да научите много от тези легенди от информационните табели тук, но на мен ми хареса една, посветена на красивата монахиня Вита. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Белоградчишките скали

8.    Абритус - история за римляни, крепости и съкровища

Град Абритус е възникнал след разширяване на римски военен лагер, установен на мястото на древно тракийско селище. Днешният Резерват Абритус е разположен на площ от 1000 дка и е богат с паметници на римската, тракийската и средновековната българска култура.  Тук можете да чуете истории за храбрият римски император  Траян Деций и неговата златна колесница, както  и любопитната история на намирането на Златния пегас, символа на град Разград. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Златният пегас, символ на гр. Разград

9.    Скита "Свети Никола", последното убежище на хайдут Велко

Малкият манастир/скит "Свети Никола" е подчинен на Троянския манастир и се  намира на около 1-2 километра от него. Местоположението му е свързано с неговото предназначение - служел е за подслон и защита на монасите от османските набези и грабежи. Влизайки в двора на манастира няма как да не забележите запазената малка костница на шуменския комита Велко, обичан от народа закрилник, починал от раните си през 1848 г., който е и ктитор на параклиса. От скромния надпис четем: „Велко комита от Шумен, починал тук от раните си в сражение с турците. 1808-1850 г.“. А легендите за хайдут Велко се помнят и разказват от местните хора. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Скита св. Никола

1   Еменският каньон и водопада Момин скок

Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, на 20 км западно от Велико Търново. Каньонът e най-красив през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а околните хълмове са покрити със зеленина, билки и цветя. За това място също има легенда, която е свързана с името на водопада. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Водопада Момин скок




Истории и легенди от Арнауткьой

На 7 км от град Разград, в началото на река Боаза, ляв приток на река Бели Лом, е разположено село Пороище (старото му име е Арнауткьой).  Селото е разположено изцяло върху хълмист терен, наподобяващ повече планински отколкото равнинен. Природата е сътворила тук прекрасни гори и хълмове, а гледката, която се разкрива е неописуема и зрелищна. Близо до селото е разположена пещерата св. Марина, която също е свързана с интересна легенда за лечебното аязмо в нея. Повече информация можете да прочетете ТУК.
 
Село Пороище

До Медвенския водопад "Синия вир"

Село Медвен се намира на 14 км от гр. Котел и е сгушено в южните склонове на Стара планина сред красиви гори. Медвен е известно и като родното място на Захари Стоянов, тук се намира родната му къща, която е запазена в автентичен вид и е превърната в музей. Водопада "Синия вир" се намира на Медвенска река, а с него са свързани легенди за съкровище и змей. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Медвенския водопад "Синия вир"



Кайлъка - каменната долина на река Тученица

Парк „Кайлъка“ се намира на 6 км южно от центъра на Плевен и предлага чудесни възможности за отдих и развлечения сред уникални природни творения. Не е ясно кога тази каменната долина е наречена Кайлъка, но името произлиза от  турски (кая означава камък, а лъка - долина). Моите впечатления от това място са за прекрасна зелена долина, която е изпълнена с различни възможности за по-дълга или кратка разходка на открито, която може да съчетаете с практикуване на спорт, риболов, посещение на исторически места и др. За това място съществува любопитна легенда за цар Иван Шишман, неговата златна колесница и съкровище. Повече информация можете да прочетете ТУК.

Парк Кайлъка


Няма коментари:

Публикуване на коментар