неделя, 9 ноември 2014 г.

Ковачевското кале

Пътувала съм често по пътя Бяла – Попово и винаги с интерес съм наблюдавала останалото от стените на Ковачевското кале. После видях, че мястото се ремонтира и ще бъде възстановено и нямаше как да не го посетя и видя какво е направено. Откъм пътя калето изглежда доста привлекателно – виждат се информационни табели, детски площадки, кули, крепостни стени и др. 


Ковачевското кале


Ковачевското кале е римска крепост и се намира на 6 км преди гр. Попово, в непосредствена близост до пътя Попово – Бяла. Като пристигнахме се насочихме към паркинга, който беше доста оживен  - имаше семейства с малки деца, ученици, младежи, които също като нас използваха слънчевия ден за разходка на открито. Първото, което виждаме до паркинга е нещо, което прилича на барбекю, но не съвсем, оказаха се пещи. Тъкмо се чудехме за какво ще се ползват и разбрахме, че това са пещи за печене на керамични съдове, които ще се майсторят в ателиетата на посетителския център.
После тръгнахме да разгледаме крепостта, но тук е мястото да ви предупредя, че по време на тази обиколка трябва да бъдете със затворени удобни обувки, защото се минава по мостчета от грубо дялани дървени греди, има на места и сипкава настилка.

Крепостни стени и мостчета в Ковачевското кале

В калето има доста информационни табели
Първоначално крепостта става известна благодарение на чешкия археолог Карел Шкорпил, а една от важните й функции е била на зърнено хранилище, което е охранявало и отговаряло за земеделската продукция от региона. Сега възстановеният комплекс включва информационен център, атракциони на открито, амфитеатрална сцена.
Лично аз не бях виждала на живо такива големи старинни оръдия и ми беше доста интересно. Можеш да видиш и военни обсадни кули, тарани за разбиване на врати и стени и други макети на средновековни неща.

 
Сцената в Ковачевското кале
Много се впечатлих от красивата амфитеатралната сцена, която е с 250 седящи места, което никак не е малко. Сцената е прекрасно оформена, предвидени са и сервизни помещения. Идеята е тук да се провеждат възстановки на битки на открито, но според мен и концерти да се направят пак би се получило хубаво събитие. 


Иначе, като всяка уважаваща себе си крепост и тази е имала своите тайни - разбрахме, че археолози са открили в стените зазидана скрита врата, водеща към проход, добре прикрит и защитен от кулата. Този проход е давал възможност за безпрепятствено и незабележимо напускане, в случай на необходимост.
Ако имате път в тази част на България можете спокойно да включите в маршрута си и Ковачевското кале, защото мястото е интересно и има какво да се види.
Желая ви много интересни и вълнуващи пътешествия в България, изпълнени с незабравими емоции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар