неделя, 15 февруари 2015 г.

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Един от интересните празници през зимата е Празникът на сланината и греяната ракия в гр. Априлци. Тази година той се проведе за пети пореден път, а аз за пръв път успях да присъствам на него. На площада в Априлци ни посрещна празнична атмосфера, ароматна скара, музика, песни, танци и разбира се много сланина, греяна ракия и различни местни кулинарни специалитети.
В тази тава по време на празника се приготвя местния специалитет
Един от местните специалитети е сланина, приготвена с яйца и лук, който се приготвя на площада по време на празника в тавата от снимката и се раздава на гостите по време на празника. Нас за съжаление тавата ни посрещна празна, но попитах една местна жена как се приготвя това ястие и тя ми сподели рецептата.

Така изглежда ястието - прилича на омлет
Рецептата е простичка: запържен лук, праз и сланина, а накрая се прибавят яйца, става нещо като омлет. Изглежда вкусно, ще се опитам да го приготвя и аз.  По време на Празника имаше кулинарно състезание, организирано от местното читалище. Гостите на празника имаха възможност да опитат от над 70 ястия, приготвени със сланина, от различни балканджийски мезета с вкусна и крехка сланина. Голямата награда в кулинарния конкурс е била живо прасе, но ние пропуснахме момента с награждаването на победителя. Награди получиха и приготвилите най-вкусните мезета и ястия, както и най-добрата греяна ракия.
Опитах се да снимам част от приготвените от местните хора ястия за конкурса, хапнах и едно чудно шишче на скара, което беше приготвено от крехко месце, малко сланинка и чушка. Беше мноого вкусно... Обикаляйки площада в Априлци опитахме и греяна ракийка и напълно се потопихме в атмосферата на празника.

Дегустацията на греяна ракия също бе част от празника.

Сланинка и свинско месце на скара се предлагаха на централния площад в Априлци, където се състоя празника.


Изпълнения  на самодейни състави и танцови групи от страната допълваха приятното настроение по време на този вкусен празник.
Иначе Априлци е изходен пункт за доста маршрути: хижа "Плевен", връх Ботев, Русалийски проход. От квартал Видима се разкрива красива гледка към връх Марагидик, а в южния край на квартал Острец се намира и път, по който може да се стигне до хижа „Тъжа“. Априлци се намира в непосредствена близост до национален парк "Централен Балкан: от квартал Видима можете да поемете по Екопътека "Видимско пръскало", но е добре да почакате до пролетта.
А ако догодина през февруари ви се ходи през уикенда на кратка и вкусна разходка, спомнете си за празника в Априлци... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар