вторник, 22 декември 2015 г.

10-те най-вдъхновяващи за мен мecтa в Бългapия пpeз 2015 година

Ето че и тази година е към своя край и много ми се иска да я изпратя подобаващо, защото през тази година се роди моят блог за пътувания и маршрути. Като всяко начало и това си беше предизвикателство, но най-хубавото е, че тази година имах възможността да науча много и посетя много различни и красиви места в България.
В тази статия можете да прочетете кратка информация за най-интересните места, които посетих тази година и които наистина ме оставиха очарована и удивена от тяхната красота и уникалност. Направих тази своеобразна класация въз основа на моето усещане и впечатления от посетените места, което разбира се е съвсем условно. Ако искате да прочетете цялата статия за съответната дестинация можете да следвате линка от заглавието.


В началото на лятото пътувахме до Старосел и могилите в неговите околности. Тракийският култов комплекс при Старосел обхваща шест храма, четири от които са уникални, както и няколко царски погребения. Комплексът е открит през 2000 г. и това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей, който датира от края на V и началото на ІV в. преди Христа.  В Старосел можеш да се потопиш в света на траките, да се почувстваш горд от нашите далечни прадеди и достиженията на тяхната култура, да видиш уникални неща от няколко века преди Христа Това място оставя у мен усещането за хармония между миналото и настоящето, надявам се и бъдещето.

Тракийски култов комплекс в Старосел

Видимското пръскало е част от резервата „Северен Дженджем“ на Национален парк „Централен Балкан“. Маршрутът през който преминава екопътеката за видимското пръскало е особено живописен и разкрива огромна част от красотата на Стара планина. Екопътеката започва от квартал Видима на гр. Априлци, дълга е около 16 км и би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки. През цялото време се върви по широка пътека, която е успоредна на река Пръскалска и се чува шумът на водата в реката. На места има наистина огромни камъни, които сякаш някой великан е захвърлил сред реката, също и в гората, но гледките, които са се получили са уникално красиви. 

Видимското пръскало



Това чудно кътче земя, което остави у мен незабравими спомени посетихме през горещия месец юли. Остров света Анастасия е единственият обитаем остров по българското Черноморие и е с вулканичен произход. В резултат на бурите и морските вълни около острова са се появили интересни скални образувания, наречени Гъбата, Дракона, Вкамененият кораб и др. На острова можете да посетите музея, църквата, има стаи за нощувка, малък плаж, както и ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти и лекарна, предлагаща чудодейни билки и отвари. Тук можете да чуете истории за пирати и съкровища, легенди за света Анастасия, както и за сниманите тук филми.

Остров света Анастасия


Водопада ce нaмиpa в Eлeнcĸия бaлĸaн,  до мaxaлa Xpиcтoвци и ceлo Pyxoвци и е зaщитeн пpиpoдeн oбeĸт. Ако решите да пътувате натам трябва да стигнете дo ceлo Pyxoвци, което се намира на 8 км от гр. Елена. Местността е много красива и живописна, водата е кристално чиста, а въздуха е чист и свеж.  За наш късмет горските ягоди бяха узрели, а те са с невероятен вкус и много силен аромат, който се помни дълго. В района на Еленския балкан това е един специалитет, които трябва да опитате задължително, а можете да си вземете и сладко от горски ягоди за спомен, прекрасно е, пък и здравословно.

Христовски водопад



Изкачихме върха през пролетта – не мога да ви опиша каква приказка е по това време по тези места – зелено, ароматно, свежо и цъфтящо. Ние тръгнахме към върха с изходен пункт село Шипково, Троянско, от където се откриват прелестни гледки, които ти пълнят душата и ти се иска да останеш още и още по тези места. Иначе връх Васильов е най-високият връх в Предбалкана - цели 1490м, пътеката до него е маркирана. В подножието на върха е хижа Васильов, която предлага отлични условия за престой и една гостоприемна хижарка, с която като се разговорите можете да научите много за това място.



На 33 км от Ловеч и 28 км от Луковит се намира гр. Угърчин, който е разположен в северните части на Предбалкана, от двете страни на река Каменица /или както я наричат местните хора Каменка. А местността Скока се намира между гр. Угърчин и с. Драгана, по поречието на живописна карстова долина на реката. В тази местност могат да се видят останки от родови имения, както и две красиви пещери, които са лесно достъпни и в които живеят прилепи. А от пещерите се откриват прекрасни гледки към хълмовете на Предбалкана. Тази местност е свързана и с истории за Крали Марко и неговата сестра Мария, цигулката му и коня Шарколия. 

Местността Скока


Бяхме в Старо Стефаново през ноември и въпреки дъждовното и мъгливо време успях да усетя магията на това място. Старо Стефаново е един  от малко известните архитектурни резервати в България за разлика от Боженци, Лещен, Ковачевица, макар че и четирите села са обявени за такива още през 1982 г. Селото се намира между Ловеч и Троян, само на 5 км от главния път за Велико Търново и Варна и е едно много тихо и спокойно място - ако търсите спокойствие и почивка, това е вашето място. В близост се намират най-различни природни, културно-исторически и други забележителности, като Троян, Троянският манастир, Ловеч,  Деветашката пещера, Къкринското ханче, Априлци, Зелениковският манастир, крепостта Состра и др. Така можете да съчетаете престоя в едно непознато, но много уютно място с посещение на изброените места, които са известни и по-често посещавани.

Старо Стефаново



Това беше последното ми пътешествие за 2015 година, но остави у мен чудесни впечатления от докосването ми до едно много, много специално място. Манастирът се намира на стотина километра от София и е достъпен с автомобил по стръмен и тесен път. Според легендата руския Княз Георги Глож, който преследван от татарите се преселва по тия места с разрешение на Иван Асен Втори, основава селище в околността на река Вит, наречено на негово име – Гложене, а на 1 км от селището  построява манастира “Св. Преображение”, който просъществувал до XVII в., когато започнали набезите на турците по тези места, след което манастирът е изоставен. За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали нов манастир в началото на XVIII в. – "Св. Георги Победоносец" на 808 метра надморска височина на висока, почти недостъпна скална тераса.  В Гложенския манастир е отсядал Васил Левски, тук е бил заточен Васил Друмев. В близост до манастира се намира една от най-големите пещери в България – Моровица.



Резерват Козя стена е част от националния парк Централен Балкан, той е най-малкия резерват в него, където е разположен и едноименния връх с височина 1670 м. Нашият маршрут включваше преход към хижа Козя стена, с изходен пункт Беклемето и паметника, т. нар.Чорапогащник. На място като това можеш да усетиш магията на Балкана, защото местностите, скалите, поляните с хвойна, тесните кози пътечки и гледките са уникални и просто невероятни. Там горе, те обзема едно чувство на простор, свобода, преклонение и удивление пред тази приказно красива природа.

Резерват Козя стена


Пещерата Проходна се намира край Луковит, на 2 км от с.Карлуково и е естествено осветена от огромните си входове, както и от отвори в тавана. Тези отвори в тавана са уникални - с формата на очи с бадемовидна форма. Като застанеш под тях имаш чувството, че някой те наблюдава и се взира в теб. Все едно гигантско лице те гледа, следи всяко твое движение. Уникално се чувстваш под тези очи - едновременно  удивен и развълнуван, симетрията им е невероятна, през тях минават снопове светлина, а разположението им навява чувство за мистерия. В района има още доста интересни места, които оставят усещане за мистичност – Срутището, Провъртеника, пещерите Свирчовица и Темната дупка, скалните манастири и невероятните гледки към река Искър.

Пещерата Проходна



Това са десет много различни места, като всяко от тях има своята уникалност и чар и си заслужава да се види, да се усети, да бъде популяризирано. Ще се радвам, ако и вие споделите с мен впечатления от своите пътешествия – кои места в България посетихте през 2015 и кои планирате да посетите през следващата година?


5 коментара:

  1. Много интересни места,ще посетя тези,които не познавам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много интересни, пожелавам ви вълнуващи приключения!

      Изтриване
  2. Браво, много интересни места. Аз доста съм скитала из България, но тук научих за непосетени от мен места, за съжаление много късно - вече не мога да ходя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи, надявам се да имам шанса да напиша за още интересни места в България.Поздрави!

      Изтриване
  3. Много интересни места на някои съм била други с интерес ще посетя.Аз също бих ви посъветвала да посетите Караджов камък с. Мостово село Долен(Гоце Делчев)водопад Гюмберджията с,Белица връх Свобода с.Давидково и др.Тази година ще отделя повече време за северна България.

    ОтговорИзтриване