понеделник, 22 август 2016 г.

22 интересни маршрута в Ловеч и региона

В сърцето на Стара планина, в центъра на България се намира град Ловеч – един от най-очарователните български градове. Възникнал като тракийско селище на брега на река Осъм, по-късно градът се превърнал в попътна станция на важния римски път Виа Траяна. През Средновековието Ловешката крепост била сред най-важните в Северна България, а тримесечната й обсада довежда до сключването на т.нар. Ловешки мирен договор между Асен и Петър и Византия, с което се слага началото на Второто Българско царство. По време на Възраждането Ловеч е един от големите занаятчийски центрове, а ловешките търговци са търгували с цялата империя. За благополучието на града може да се съди и от прозвището му по това време – Алтън (Златен) Ловеч.  
 
Град Ловеч

Ловеч е град с много забележителности - една от тях е Ловешката крепост, останките от която могат и днес да се видят върху хълма Хисаря. Други забележителности са Покрития мост, музея и паметника на Васил Левски, който е извисил снага над града,  старинният квартал Вароша, Етнографския музей и много други.
Ловеч е изходен пункт и за интересни маршрути в околността: природни забележителности, исторически места, музеи, крепости, галерии, храмове, манастири, някои от които известни и посещавани от хиляди туристи от страната и чужбина, а други по-малко известни. В тази статия ще ви запозная с 22 от тези места, но със сигурност могат да бъдат изброени още няколко пъти по толкова интересни места в региона, които си заслужава да бъдат посетени. Ако искате да прочетете цялата статия за съответната дестинация можете да следвате линка от заглавието.
Местността Беклемето се намира на 20 км от гр. Троян, на най-високото място на Троянския проход, на 1590 м. надморска височина. Проходът свързва долината на река Бели Осъм на север с Карловската котловина при село Кърнаре на юг. 

Беклемето
Къкринското ханче е място, свързано по трагичен начин с българската история. Посещавайки го обаче, можеш да се потопиш в историята и един отминал свят, когато хората са живеели по много различен от нас начин.


Зелениковският манастир “Свети Йоан Кръстител” се намира в местността Зелениковец близо до Троянския манастир и с. Черни Осъм. Пътеката е маркирана, а по пътя има страхотни гледки към близките върхове Голям Купен и Амбарица.


Пещерата Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България и се намира край Луковит, на 2 км от с.Карлуково. Каквото и да сте чували или чели за тази пещера трябва да знаете, че на място този феномен изглежда просто невероятно и дяволски красиво.

Пещерата Проходна


Връх Васильов е най-високият връх в Предбалкана - цели 1490м. Преходът в двете посоки с изходен и краен пункт с. Шипково е с продължителност 4-5 часа, не е труден и екстремен, а приятен и живописен.

Към връх Васильов

Маршрутът през който преминава екопътеката е особено красив и разкрива огромна част от красотата на Стара планина, а Видимското пръскало е част от резервата „Северен Дженджем“ на Национален парк „Централен Балкан“. Екопътеката е дълга около 16 км и би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки. 


Пещерата Съева дупка се намира близо до с. Брестница, община Ябланица и е уникална със своите цветове - тя е осветена и блести в зелено, кафяво и бяло. Считана е за една от най-красивите пещери на България, а в нея се срещат сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. 

Пещерата Съева дупка

8. Празник на сланината в гр. Априлци

Един от интересните празници в региона през зимата е Празникът на сланината и греяната ракия в гр. Априлци. Иначе Априлци е изходен пункт за доста маршрути: хижа "Плевен", връх Ботев, Русалийски проход. От квартал Видима се разкрива красива гледка към връх Марагидик, а в южния край на квартал Острец се намира и път, по който може да се стигне до хижа „Тъжа“.
Водопадите се намират край село Крушуна, на около 30 км от Ловеч, в община Летница. Достъпът до екопътека е лесен, което я прави посещаема от много хора, които могат да се възхитят на невероятната й красота.

Към Крушунските водопади
Табашката пещера се намира в скалните брегове на река Осъм в град Ловеч. Предполага се, че името на пещерата е свързано с един от добре развитите занаяти в района по онова време - табашкият/кожарският.

Табашката пещера


Резерват Козя стена е част от националния парк Централен Балкан и е най-малкия резерват в него. Ако идвате от Троян на най-високата точка на местността Беклемето започва маркираният маршрут към хижа Козя стена и едноименният връх.

Към хижа Козя стена
Деветашката пещера се намира близо до село Деветаки, община Ловеч и е сред най-големите пещери в България. Известна е още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона.

Деветашката пещера






13. Архитектурният резерват Старо Стефаново

Старо Стефаново е един  от малко известните архитектурни резервати в България за разлика от Боженци, Лещен, Ковачевица, макар че и четирите села са обявени за такива още през 1982 г. Резерватът включва около 110 паметника на културата от началото и средата на 19 век. Селото се намира между Ловеч и Троян, само на 5 км от главния път за Велико Търново и Варна.

Село Старо Стефаново

14. Река Каменка, Скока и легендата за Крали Марко

На 33 км от Ловеч и 28 км от Луковит се намира гр. Угърчин, който е разположен в северните части на Предбалкана, от двете страни на река Каменица /или както я наричат местните хора Каменка. В близост се намира и големият язовир Сопот, който се използва от любителите на каякинга.


15. Гложенски манастир "Свети Георги"

Гложенският манастир е един от най-красивите и интересни старопланински манастири, защото за разлика от останалите той не е скрит в планината, а е разположен на висока каменна тераса, ограден от стръмни и отвесни скали. Видян отдалеч той сякаш е кацнал като величествен феодален замък на отвесна скала, която се издига високо над цялата околност.



16. Троянския манастир "Успение Богородично"

Троянският манастир "Успение Богородично" се намира до село Орешак, на 10 км от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България.

В Троянския манастир

  17. Село Гумощник и духът на балканджиите

Край селото тече река Видима, а самото място впечатлява с красива природа и богато историческо минало. Сега в него живеят около 150 човека, като в миналото са били над 4 хиляди. Тук можете да се насладите на  разкриващите се чудни гледки към Стара планина, на чистия въздух, на предприемчивостта на местните хора и тяхната любов и уважение към техните корени, историята, религията, и образованието.


В село Гумощник

18. Скита "Свети Никола" - последното убежище на хайдут Велко

Скита е подчинен на Троянския манастир и се намира на около 1-2 километра от него. Местоположението му е свързано с неговото предназначение - служел е за подслон и защита на монасите от османските набези и грабежи. На това място са се уединявали за писане и пътуващите светогорски монаси и книжовници.


19. Римската крепост Состра

Состра е римска крепост, построена върху руините на тракийско селище. Тя се намира близо до село Ломец, на 12 км от Троян и на 28 км от Ловеч, в долината на река Осъм. Пътувайки по пътя Троян - Плевен няма как да не забележите крепостта и отклонението, водещо до паркинг с информационни табели и места за почивка.
 
Крепостта Состра


20. Под пръските на Тетевенския водопад

Boдoпaд Cĸoĸa ce нaмиpa в околностите на град Teтeвeн, а екопътеката до него е с дължина около 3 км. Разстоянието може да се измине пеша, тръгвайки от моста срещу площада в центъра на града, после покрай градския пазар и квартал "Козница", следвайки указателните табели.

Водопад Скока

21. До Тетевен и околностите

Град Тетевен е на около 74 километра от Ловеч, в планински район, в полите на Стара планина, а през града минава река Вит. Тетевенският край е бил населен още от древни времена, а първите предметни доказателства за това датират от II – IV век.

Тетевен

22. Връх Вежен и резерват Царичина

Вежен е един от големите планински масиви в Стара планина, внушаваш истинско величие, а едноименният връх е висок 2198м и е седми по височина сред старопланинските ни върхове. Заслужава си да стъпиш на него, защото от там се открива прекрасна панорама и гледки към централното било на Стара планина, а в района на Вежен се намира единственият по-голям горски масив от бяла мура.

Към връх Вежен
Има още толкова много интересни места в Ловеч и региона, за които се надявам, че ще имам шанса да ви разкажа. Истината обаче е, че на място нещата винаги изглеждат по-истински и вълнуващи, така че, стягайте раниците и поемайте на път...към Ловеч.



2 коментара:

  1. Може да се добави и водопад "Скока", който се намира край село Калеица, близо до Троян. Височината на водния пад е около 12м, като под езерото се образува красив дълбок вир. Мястото е много лесно достъпно, като с кола може да се стигне почти до водопада. След като хванете разклона за Калеица от пътя Троян-Ловеч и минавате през цялото село.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, ще го посетя и ще разкажа за него, надявам се скоро!

      Изтриване