неделя, 16 април 2017 г.

До Хотнишкия водопад

Хотнишкият водопад е известен още под името Кая бунар. Водите на река Бохот, образуват малък каньон и падат сред високите скали от 30 метра височина. Тази картина се допълва от синьозелените води на езерото, образувано под водопада, което сякаш поглъщаща неговите води.

Водопадът Кая бунар




Как да стигнете до водопада? 

Ако пътувате по главния път София-Варна на разклона при село Момин Сбор/ на 8 км от гр. Велико Търново е необходимо да се отклоните вляво. Като преминете през село Момин сбор след църквата поемате пак наляво, а на изхода на селото има информационна табела за Хотнишката екопътека. След няколко километра ще видите високи скали и ще преминете покрай стара чешма вдясно. Малко след това ще стигнете до кръстопът и трябва да завиете наляво, където ще видите паркинг. Оставяте там колата, преминавате през едно дървено мостче и пред вас ще се разкрие красива картина – прекрасен водопад и удивително син вир под него.

Началото...

... и водопадът





Падащата от високо вода се разбива на безброй кристални пръски и създава чувство едновременно на свежест и покой. Огромните дървета наоколо сякаш са обгърнали скалите или са се сраснали направо с тях. А може би това е резултатът от една дълга борба, в чиято схватка са се родили природни творения, които радват сетивата и създават незабравими спомени у всеки посетител.

По пътеката над водопада
Самият водопад е едно от  райските кътчета на България и дава началото на Хотнишката екопътека. Екзотично и приказно място, истинска магия – магията на природата.

Имаше доста хора в този ден на това място - някои използваха полянката край водопада за почивка, пикник с децата, семейството и приятели или просто си седяха на дървените пейки и се любуваха на разкриващата се прекрасна гледка.

Други бяха предпочели разходката по дългата около километър и половина екопътека, която тръгва вляво от водопада и дава възможност за вълнуващо преживяване и гледки: причудливи скални образувания и каменни тунели, гледки към каньона, към отсрещните хълмове и жълти поля. Ако продължите по малките дървени мостчета ще стигнете и до самия извор дал името на водопада – Кая Бунар.

Според експерти Хотнишкият водопад е най-атрактивния водопад в Северна България и е доказателство за уникалното природно богатство на страната ни.

На връщане посрещнахме голяма група румънски туристи от различни възрасти, въоръжени с фотоапарати и хубаво настроение да крачат бодро към водопада и екопътеката, да коментират оживено, очевидно развълнувани от посещението си в това интересно място.

Още за Хотница
  • Хотница е известна и с Хотнишкото златно съкровище: най-старото злато в света, обработвано с човешка ръка - повече можете да прочетете ТУК.
  • Можете да посетите 180 годишната вкопана църква "Света Ирина", която е ремонтирана през 2016 г.
  • Красимир Балъков, футбилист на България за 1995 и 1997 г. е роден в с. Хотница.
  • В Хотница има биоферма, в която се произвеждат гъби шийтаке, наричани "Елексир на живота", повече ТУК.
  • Видяхме реклама на къща за гости "Баба Хота", където можете да отседнете, ако решите да останете за по-дълъг престой
  • Тук живеят доста семейства англичани, привлечени от красивата природа.
Тръгнах си заредена с позитивна енергия към следващата ни спирка в този ден – Преображенския манастир.

2 коментара:

  1. Благодаря Нели,
    За положния труд. Много туристи посещават водопада в село Хотница, но малко са тези, които споделят видяното и преживяните емоции, за да се популяризират природните забележителности на България и да стане тя желано място за живеене. Всички млади Българи имат нужда от това;"Опознай родината си за да я обикнеш". Още веднъж Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е удоволствие да споделям видяното и преживяното, благодаря за хубавите думи!

      Изтриване